Szerdán kezdődik a Charlie Hebdo-mészárlás pere Párizsban

külföld
2020 szeptember 02., 04:51

Szerdán áll először bíróság elé az a 14 ember, akiket az öt évvel ezelőtt, 2015 januárjában történt Charlie Hebdo-mészárlás elkövetésével gyanúsítanak - írja a BBC.

A vádlottak többsége személyesen is részt vesz a tárgyalásokon, de hármójukat távollétükben fogják perbe. Őket azzal gyanúsítják, hogy segítettek azoknak a militáns iszlamista támadóknak, akik 12 ember lelövéséért felelősek a Charlie Hebdo karikatúra-magazin szerkesztőségében és annak környékén.

Egy másik lövöldözőt pedig azért vonnak felelősségre, mert ugyanannak a támadássorozatnak a részeként lelőtt egy rendőrnőt, és megtámadott egy zsidó vegyesüzletet.

Három nap alatt összesen 17 ember veszítette életét a dzsihadista támadássorozatban, ami aztán útjára indította a Je Suis Charlie tiltakozáshullámot. A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett merénylet miatti felháborodás alapja az volt, hogy embereket a véleményük miatt végeztek ki (a támadás indítéka egy Mohamed prófétát ábrázoló gúnyos karikatúra volt), és félő, hogy haláluk egyben a szólásszabadság halálát jelenti.

Az állítólagos bűnsegédeket fegyverek beszerzésével és a támadások logisztikai támogatásával vádolják. A három hiányzó vádlottról úgy tudni, korábban Észak-Szíriába és Irakba menekültek, de egyes híresztelések szerint már nem is élnek: egy Iszlám Állam elleni bombázásban veszthették életüket.