1 év 4 hónap felfüggesztett börtönt kapott, mert 2 tojást dobott a rendőrsorfal felé a Kossuth téri tüntetésen

POLITIKA
2020 szeptember 03., 14:00

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) nem jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte azt a férfi, aki 2018-ban a Parlamentnél egy demonstráción tojásokat dobált a rendőrök felé – közölte a Fővárosi Törvényszék.

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án
photo_camera A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A vád szerint a férfi a túlóratörvény módosítása elleni egyik demonstráción vett részt 2018. december 12-én a Kossuth téren, és két tojást dobott az épület védelmére kivezényelt rendőrsorfal felé, amiért az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak vádjával felfüggesztett börtönt indítványozott.

A védelem közölte, hogy a vádlott elismerte cselekményét, de az az állítása szerint nem a rendőrök ellen irányult, csak politikai véleménynyilvánításnak szánta, a tojásokkal a Parlament épületét akarta eltalálni, és a tojások valószínűleg nem is találtak el senkit. A védelem bűncselekmény hiányában a vádlott felmentését, másodsorban pedig enyhébb büntetést indítványozott.

A PKKB szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletével 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 év 6 hónapra felfüggesztett börtönnel sújtotta a vádlottat.

A bíróság indoklása szerint a hivatalos személyként rendvédelmi feladatot ellátó rendőrök kiemelt védelmet élveznek, az pedig nem menti a vádlottat, hogy nem találta el a rendőröket. Ha a terhelt csak az épületet akarta volna eltalálni, olyan helyről is dobhatta volna a tojásokat, ahol nincsenek rendőrök.

A tojásdobálás egy korábbi legfelsőbb bírósági állásfoglalás szerint nem politikai véleménynyilvánítás, hanem erőszakos magatartás.

A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, és hogy több kiskorú eltartására köteles.

Az ügyészség tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős. (MTI)