Egy évvel csökkentették a kőbányai futónőt megtámadó férfi büntetését, de fogház helyett börtönbe megy

bűnügy
2020 szeptember 03., 15:20

Jogerős ítélet született Makai Viktória támadójának ügyében. A vád szerint az éjjeli órákban támadt a magyar bajnok futónőre a férfi, akit a bíróság jogerősen 3 év 6 hónapra ítélt, csökkentve a büntetés tartamát, de az ügyészség fellebbezése alapján fogház helyett börtön fokozatot állapított meg.

A vádirat szerint a vádlott, egy 37 éves férfi 2018. október 14-én az éjjeli órákban a X. kerületben, a Jászberényi úton követni kezdte az arra futó nőt, megtámadta, és szexuálisan bántalmazta.

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség a férfi ellen szexuális erőszak és súlyos testi sértés miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat, és halmazati büntetésként – figyelemmel az ún. abortív patológiás részegségre is – 4 év 6 hónap fogházbüntetésre, illetve 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be a szabadságvesztés súlyosítása és börtön fokozat megállapítása iránt, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be jogorvoslatot.

A másodfokon eljáró Fővárosi Főügyészség a súlyosításra irányuló fellebbezést fenntartotta. A Fővárosi Törvényszék a kétirányú fellebbezések alapján eljárva a büntetést 3 év 6 hónap szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra enyhítette, de a szabadságvesztés végrehajtási fokokozatát az ügyészi fellebbezésnek megfelelően börtön fokozatra súlyosította.