Pécsi civilek, jogászok és a MOME oktatói is az SZFE mellé álltak

Újabb kiállások az Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai és oktatói mellett:

1. MOME oktatói, hallhatói és munkatársai

„A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatói, kutatói és munkatársai szolidaritásunkat fejezzük ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és oktatóival. Hiszünk az egyetemi autonómiában és az oktatás szabadságában, és úgy látjuk, hogy az SZFE alapítványi intézménnyé való átszervezésének fejleményei ezekkel az elvekkel nem egyeztethetők össze” - áll a nyilatkozatban, az aláírók listája itt.

2. Pécsi civilek

250-300 fő gyűlt össze szerdán a Pécsi Nemzeti Színház előtt, írja a Szabad Pécs. A közös éneklés, skandálás (“szabad ország, szabad egyetem”, “veletek vagyunk”) után az egyik szervező, Herczeg Adrienn színművész felolvasta Schilling Árpád levelét a szolidaritásról. 

3. Pécsi filmesek

„A Pécsi Tudományegyetem Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszékének alulírott oktatóiként szolidaritásunkat fejezzük ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és maradó, illetve távozó oktatóival” - közölték.

„Az SZFE esete minden eddiginél világosabbá teszi, hogy a jelenleg zajló felsőoktatási modellváltás célja köztulajdonú intézményeink átjátszása politikai és piaci szereplőknek: a felsőoktatás kommercializálása és az intézmények megmaradt függetlenségének megszüntetése. Az elmúlt hetekben minden egyeztetés, párbeszéd vagy vita kizárásával, egy lejárató sajtóhadjárat kíséretében felszámolták a magyar filmes oktatás egyik legjelentősebb intézményének autonómiáját. Ezt a folyamatot elfogadhatatlannak tartjuk, és támogatjuk az egyetemi autonómia visszaállítását célzó törekvéseket” - írja a tanszék három oktatója, András Csaba, Csönge Tamás és Lichter Péter. 

4. Jogászok és joghallgatók

„Magyar jogászok és joghallgatók tiltakoznak a magánosítás örvén szabadságától megfosztott Színház- és Filmművészeti Egyetem tönkretétele ellen. Minden lehetséges törvényes módon készek vagyunk támogatni az egyetem hallgatóit, lemondott szenátusát és választott vezetőit” - írta az Eötvös Károly Intézet, az aláírók listája itt.

Frissítés: A Kaposvári Egyetem végzett és jelenlegi színészhallgatói is támogatásukat fejezték ki.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.