Sok szülő most szembesült azzal, hogy egy nyolcadikos munkafüzetében milyen erős mondatok vannak a menekültekről

oktatás
2020 szeptember 03., 15:36

Szeptemberben mindig érdekes szülői tapasztalat átlapozni a megkapott egyentankönyveket, hogy a központból mit tartanak fontosnak átadni a gyerekek számára.

Péterfy-Novák Éva írónő is meglepődött azon, hogy ez van a nyolcadikosok földrajz munkafüzetében:

link Forrás

A feladat ugyan egy vita, amiben a diákok dönthetik el, hogy a példamondatok közül szerintük mi valós és mi előítéletes, mindenesetre a hat állításból 5 akár egyenes idézet is lehetne a közmédiából vagy fideszes politikustól:

  • Elveszik előlünk a munkahelyeket.
  • Bűnöző életmódot fognak folytatni.
  • Erkölcsi kötelességünk segíteni azokon az embertársainkon, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak.
  • Betegségeket terjesztenek.
  • Európa maradjon az európaiaké!
  • Azért jönnek ide, mert itt nem kell dolgozniuk.
photo_camera Fotó: Tankönyvkatalógus

Amikor még friss, kísérleti volt a munkafüzet (2016-ban), már foglalkoztunk a fenti feladattal. Akkor megkerestük az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet is, hogy van-e hivatalos megoldókulcsa a feladatnak, hogy kell értékelnie egy tanárnak a diákok válaszait.

„A feladat célja nem kész válasz megtanítása, hanem a téma körüljáráshoz való kiindulópont, a kritikus gondolkodás megalapozása, vitaindítás, érvelési technikák tanítása és gyakorlása”.

Arra a kérdésre, hogy ha nincs hivatalos színkód, akkor milyen sorvezetőt adnak a tanároknak, azt írták, hogy

„a munkafüzeti feladatot felhasználhatja vagy elhagyhatja a pedagógus saját pedagógiai munkája során, megoldása nem kötelező.

A kritikai gondolkodás kompetenciájának, képességének elsajátítása a tankönyvek egyik kitűzött célja. Mindehhez ugyanakkor kevés csak a tankönyv, a pedagógus módszerei, osztálytermi és azon túli munkája nélkülözhetetlenek a kritikus, felelős és aktív állampolgárok nevelésében.”

Így aztán a szülő majd megkérdezheti otthon, amikor a munkafüzet 9-10. oldalához ér az osztály, hogy milyen volt a vita.

Aki bele akar merülni a munkafüzetbe, itt megtalálhatja. A fenti feladat előtt van egy másik, szövegértelmező feladat is. Meglepő módon egy Index cikkből. Mármint a régi Indexből.

photo_camera Fotó: Tankönyvkatalógos

Ennek is kikértük annak idején a megoldókulcsát. Az alapján például hamis, hogy a menekültek a magasabb fizetések reményében hagyják el otthonaikat és a fejlett európai országok juttatásai (például munkanélküli segély) vonzzák őket.

A válaszokból az derül ki, hogy a líbiai hatóságok sem segítik a menekülteket, hogy minél hamarabb Európába érjenek, és nagyobb eséllyel indul útnak az, akit a családja is elkísér. A köztévén és az M1 szakértőin edzett gyerekek ezt azért könnyen eltéveszthetik.