Tilda Swinton szerint elkerülhetetlen, hogy megszűnjenek a külön női és férfi díjak a filmvilágban

FILM
2020 szeptember 03., 10:10
photo_camera Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Elkerülhetetlen, hogy a gendersemleges díjazási kategóriák váljanak általánossá a filmiparban, így az Oscar-díjaknál is - mondta Tilda Swinton színésznő a velencei filmfesztiválon. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon augusztusban jelentették be, hogy ezentúl nem díjaznak külön női és férfi színészeket. Swinton szerint a nem szerinti szétválasztás mostanra idejétmúlttá vált, írja a Guardian.

A színésző Velencében életműdíjat vett át, és itt azt mondta, megkönnyebbülés volt számára a berlini döntés. „Az élet túl rövid ehhez. Nagyon boldog voltam, amikor meghallottam a hírt, és szerintem elkerülhetetlen, hogy mások is kövessék ezt az utat. Szerintem ez nyilvánvaló.” Hasonlóan nyilatkozott Cate Blanchett is, aki azt mondta, mindig is színészként hivatkozott magára.

Tilda Swinton azt is elmondta, hogy az emberek felosztása alapvető jellemzők szerint egyre inkább idejétmúlt. „Felosztani az embereket és meghatározni egy utat számukra, legyen szó genderről, fajról vagy osztályról - szerintem ez az élet elpazarlása” - mondta. (Guardian)