A határzárak uniós szintű szabályozását javasolja az Európai Bizottság

eu
2020 szeptember 04., 17:03

Javaslatot fogadott el az Európai Bizottság, amelynek a célja az, hogy uniós szinten hangolják össze a koronavírus-járvány miatt a szabad mozgást korlátozó intézkedéseket és azok kommunikációját - írja a hvg.hu.

A javaslatban négy dologban vár együttműködést a tagállamoktól a brüsszeli testület:

  • közös kritériumok és küszöbértékek alapján döntsenek a korlátozásokról;
  • a közös kritériumok alapján besorolt területeket az elfogadott színkódokkal határozzák meg;
  • közös keretrendszert dolgozzanak ki a magas kockázatú területekről érkező utasok esetében alkalmazandó intézkedésekre;
  • a nyilvánosságot egyértelműen és időben tájékoztassák a korlátozásokról.

A bizottság javasolja, hogy a korlátozások bevezetésekor a tagállamok az alábbi szempontokat vegyék figyelembe

  • az utóbbi 14 napban hány új Covid-19-esetet regisztráltak 100 000 főre vetítve,
  • az utóbbi 7 napban elvégzett összes Covid-19-tesztből mekkora arány lett pozitív,
  • az utóbbi 7 napban 100 000 főre vetítve hány Covid-19-tesztet végeztek el.

Ha az adott területen az újonnan regisztrált esetek száma az utóbbi 14 napban 100 ezer lakosra vetítve kevesebb volt, mint 50 fő, és az országban elvégzett összes koronavírus-tesztek kevesebb, mint 3 százaléka lett pozitív - elegendő számú teszt mellett -, a bizottság javaslata szerint a tagállamoknak nem indokolt korlátozniuk a más tagállamból beutazó személyek szabad mozgását.

A színkódokat a következőképpen határoznák meg:

  • Zöld: azok a területek, ahol az utóbbi 14 napban az újonnan regisztrált Covid19-esetek száma 25-nél kevesebb, és az ott elvégzett összes Covid19-tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek százalékos aránya kevesebb, mint 3%.
  • Narancssárga: azok a területek, ahol az utóbbi 14 napban az újonnan regisztrált Covid19-esetek száma 50-nél kevesebb, de az ott elvégzett összes Covid19-tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek százalékos aránya legalább 3%. Vagy pedig, ha az újonnan regisztrált Covid19-esetek teljes száma 25 és 150 között mozog, de az ott elvégzett összes Covid19-tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek százalékos aránya kevesebb, mint 3%.
  • Piros: azok a területek, ahol az utóbbi 14 napban az újonnan regisztrált Covid19-esetek száma 50-nél több és az ott elvégzett összes Covid19-tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek aránya legalább 3%. Vagy pedig, ha az újonnan regisztrált Covid19-esetek teljes száma az utóbbi 14 napban 100 000 lakosra vetítve több, mint 150 fő.
  • Szürke: ha nem áll rendelkezésre elegendő információ a javasolt kritériumok értékeléséhez VAGY az adott területen elvégzett Covid19-tesztek száma 100 000 főre vetítve kevesebb, mint 250.

A javaslatról a hvg szerint „heteken belül dönthet a tagállamokat képviselő Tanács”.

Az unió nemrég élesen bírálta Magyarország határzárral kapcsolatos, a visegrádi országokkal kivételező gyakorlatát: a szeptember elsejétől érvényes magyar határzár miatt két uniós biztos levelet írt a magyar kormánynak.

Ylva Johansson belügyi és Didier Reyners igazságügyi biztos a levélben aggodalmát fejezte ki a magyar döntés miatt, és a lap beszámolója szerint felhívták a magyar kormány figyelmét a schengeni térség integritásának fontosságára, valamint arra, hogy az uniós szabályok értelmében a határokon bevezetett korlátozó intézkedéseket megkülönböztetés nélkül kell alkalmazni.

Diszkrimináció lehet például, ha valaki állampolgársága miatt szenved hátrányt egy tagállami döntés nyomán. És azzal, hogy Magyarország a cseheknek, a lengyeleknek és a szlovákoknak feltételekkel ugyan, de lehetővé tette a belépést, állampolgárságtól tette függővé az unión belüli szabad mozgást. A levélben emlékeztetnek arra, hogy minden intézkedést, mely nem tesz eleget az EU alapszerződésében lefektetett elveknek, vissza kell vonni.

Arról, hogy járványügyi szempontból mennyire nem indokolja semmi, hogy a magyar kormány kedvezményt nyújtson a V4-országok állampolgárainak, itt írtunk részletesebben.