Uniós biztosok levelet írtak a magyar kormánynak a visegrádi országokkal való kivételezés miatt

eu
2020 szeptember 01., 09:47

Az Eurologus ír arról, hogy a szeptember elsejétől érvényes magyar határzár miatt két uniós biztos levelet írt a magyar kormánynak. Ezt az Európai Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján jelentették be kedden.

Ylva Johansson belügyi és Didier Reyners igazságügyi biztos a levélben aggodalmát fejezte ki a magyar döntés miatt, és a lap beszámolója szerint felhívták a magyar kormány figyelmét a schengeni térség integritásának fontosságára, valamint arra, hogy az uniós szabályok értelmében a határokon bevezetett korlátozó intézkedéseket megkülönböztetés nélkül kell alkalmazni.

Diszkrimináció lehet például, ha valaki állampolgársága miatt szenved hátrányt egy tagállami döntés nyomán. És azzal, hogy Magyarország a cseheknek, a lengyeleknek és a szlovákoknak feltételekkel ugyan, de lehetővé tette a belépést, állampolgárságtól tette függővé az unión belüli szabad mozgást. A levélben emlékeztetnek arra, hogy minden intézkedést, mely nem tesz eleget az EU alapszerződésében lefektetett elveknek, vissza kell vonni.

Mint a lap írja, az Európai Bizottság ilyen esetekben mérlegeli az ügy körülményeit, felveszi a kapcsolatot az érintett állam hatóságaival, és ha úgy dönt, kötelezettségszegési eljárást is indíthat.

Arról, hogy járványügyi szempontból mennyire nem indokolja semmi, hogy a magyar kormány kedvezményt nyújtson a V4-országok állampolgárainak, itt írtunk részletesebben.