Felfüggesztették az amerikai rendőröket, akik zsákot húztak egy fekete férfi fejére, aki nem sokkal később meghalt

külföld
2020 szeptember 04., 04:56

Felfüggesztettek hét amerikai rendőrt Daniel Prude halála miatt, írja a BBC. A fegyvertelen fekete férfi egy rendőri intézkedés során vesztette életét New York államban, amikor a rendőrök úgynevezett 'spit hood'-ot húztak a fejére, azaz egy olyan zsákot, ami megakadályozza, hogy a fogvatartottak köpni vagy harapni tudjanak.

A 41 éves, mentális betegségekkel küzdő Prude még márciusban veszítette életét, de ügye csak most vált ismertté, hogy a bírósági tárgyalás során nyilvánossá váltak a rendőrök testkamerája által rögzített felvételek.

A rendőrök felfüggesztésének hírét Rochester polgármestere, Lovely Warren azzal kommentálta, hogy rendszerszintű rasszizmus vezetett Prude halálához. Az esetben érintett rendőrök felfüggesztése az első fegyelmi lépés Prude halála óta.

link Forrás

A polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Prude-ot cserben hagyta a város rendőrsége, a mentális betegségekkel foglalkozó ellátórendszer, a társadalom, és személy szerint ő maga is. Warren elmondta azt is, hogy a város rendőrfőnöke nem informálta őt a halálesetről egészen augusztus elejéig. A felvétel szerdán vált nyilvánossá, és a polgármester elmondása szerint egész más színben mutatják a történteket, mint ahogy azt a rendőrfőnök korábban elmondta neki. A rendőrség korábbi verziója szerint ugyanis kábítószer-túladagolás végzett a férfival. A polgármester hozzátette, hogy emberileg és szakmailag is mélyen csalódott a rendőrkapitányban, ugyanakkor arról nem esett szó, hogy vele szemben indul-e bármiféle eljárás. Prude halálának ügyében április óta vizsgálódik a New York-i ügyészség.

Az elérhető információk alapján Prude testvére, Joe Prude hívta ki a rendőröket március 23-án, mivel testvére mentális zavar súlyos tüneteit mutatta. Mire a rendőrök kiértek, a férfi meztelenül rohant éppen a havas utcán. A rendőrségi testkamerák felvételein már azt látni, hogy Prude az utcán fekszik, miközben a rendőrök lefogják. Ekkor a férfi együttműködött a rendőrökkel, de később, amikor az út szélén ült, felhúzta magát, és összefüggéstelenül beszélve, hol pénzt, hol pedig fegyvert kért, illetve többször is káromkodott a rendőrökre. Ezen kívül többször is az úttestre köpött, ugyanakkor a felvételek szerint semmiféle jelét nem mutatta annak, hogy ellenállt volna a rendőri intézkedésnek.

Az egyik intézkedő rendőr elmondása szerint Prude azt közölte velük, hogy koronavírusos, ezért húztak a fejére egy spit hood-ot. A felvételen azt látni, hogy az egyik rendőr két kézzel szorítja le Prude fejét a földre, miközben azt mondja neki, hogy hagyja abba a köpködést. Prude ekkor nem mozdult többet, az egyik rendőr pedig megjegyezte, hogy hideg a teste. Mentőket hívtak, akik kórházba szállították a férfit. A családja egy héttel később döntött úgy, hogy kapcsolják le a férfit életben tartó gépeket.

A Monroe megyei halottkém vizsgálata szerint Prude halálát gyilkosság okozta, a fizikai korlátozás következtében beállt fulladás révén. A boncolás megállapította, hogy Prude szervezetében a fenciklidin (PCP) nevű régen fájdalomcsillapításra használt, ma már elsősorban kábítószerként keringő szer nyomait mutatták ki, ami hozzájáruló tényező lehetett a halálhoz. (BBC, AP)