Messi: Maradok Barcelonában

foci
2020 szeptember 04., 16:15

Váratlan fordulatot vett péntek délután az átigazolási szezon szappanoperája: Lionel Messi bejelentette, hogy mégis marad az FC Barcelona játékosa.

„Soha nem mennék bíróságra életem csapata ellen, ezért maradok”

- jelentette be az argentin csatár, minden idők talán legnagyobb focistája a Goal.com-nak adott interjújában.

photo_camera Fotó: Xavier Bonilla/NurPhoto

Messi a Bayern München ellen megalázóan, 8:2-re elvesztett BL-negyeddöntő után, augusztus 25-én jelentette be távozási szándékát a barcelonai klubnál. A következő napokban a játékos képviselő és ügyvédei, valamint a klubvezetés üzengettek egymásnak, Bartomeu klubelnök például azt is felajánlotta, hogy ő lemond, ha cserébe Messi marad.

Az egyébként sem bőbeszédűségéről ismert játékos nem szólalt meg egészen mostanáig. Most ezt azzal indokolta, hogy nagyon rosszul érezte magát a Bayern elleni vereség után, és ezért egy kis időt akart adni magának

„Egész évben mondtam az elnöknek, hogy el akarok menni. Most úgy gondoltam, itt az ideje hátrább lépni, helyet adni a fiataloknak, úgy gondoltam véget ért a barcelonai pályafutásom. Ez egy nagyon nehéz év volt, az edzéseken, a meccseken, az öltözőben. Eljutottam egy pontig ahol azt éreztem, új célokat kell keresnem. Nem a Bayern elleni meccsen múlt, sok ideje gondolkodtam ezen. Megmondtam az elnöknek is, aki azt ígérte, hogy a szezon végén eldönthetem, hogy mit akarok csinálni, és végül nem tartotta a szavát.”

Meglehetősen kemény szavak ezek egy játékostól, de Messi még tovább ment a klub kritizálásában:

„Mindig azt mondtam, hogy itt akarok maradni, itt akarom befejezni a karrierem. És hogy egy győztes projektet akarok, kupákat nyerni a klubbal. És az az igazság hogy itt már egy ideje nincs se projekt se semmi, csak trükköznek, folyamatosan próbálják betömni az éppen keletkezett lyukat.”

Messi bejelentésével így a labda a Barcelona-szerte gyűlölt klubvezetésnél van, most nekik kellene valamit lépniük, szinte lehetetlen helyzetből. Messinek 2021-ig van érvényes szerződése a klubbal, utána akár szabadon is távozhat. De az előtt még választások lesznek a klubnál, és azon valószínűleg az fog nyerni, aki meg tudja győzni a szavazókat arról, hogy ő a karrierje végéig a Barcában tudja tartani Messit.

Talán egyszer azt is megtudjuk, hogy végül mi késztette Messit a maradásra. Az utóbbi napokban mindenesetre egyre többet írtak a spanyol lapok arról, hogy a két klub, ami megengedhetné magának az argentint, nem akar nyílt háborút a Barcelonával. Ráadásul a PSG és a Manchester City az utóbbi években pénzügyi ügyeskedéseivel már majdnem kihúzta a gyufát az UEFA-nal, és talán nem akartak olyan helyzetbe sem kerülni, ahol lesújthat rájuk az európai futballszövetség ökle valami újabb gazdasági stikli miatt.

Egy ilyen helyzetben, ahogy Messi is utalt rá, valószínűleg csak a bíróság tudta volna eldönteni, hogy a játékos szabadon távozhat-e Barcelonából, ahogy az ügyvédei állították egy ideig, vagy csak a 700 milliós kivásárlási ár ellenében, ahogy a klub állította. Így hát az is lehet, hogy a hatszoros aranylabdás Messi végül azért maradt Barcelonában a 2020/21-es szezonra, mert nem kellett senkinek.