Orbán: A mi kormányunknak az a filozófiája, hogy egyedül sosem lehetsz elég okos

Több 444 videó?
Szeretném

„Állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát,” jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. Szerinte „okosabbak vagyunk mint voltunk, részben mert van tapasztalat, márciusban csak néztünk ki a fejünkből, hogy mi fajta vírus ez, (..) meg van egy nemzeti konzultációnk is.”

„A mi kormányunknak az a filozófiája, hogy egyedül sosem lehetsz elég okos. Jó lenne pedig ezt gondolni, de a tények ezt rendszeresen megcáfolják. Tehát az a jó, ha minél több ember minél többet beszél, minél többet egyeztet és minél inkább egyetértési pontokat tudunk létrehozni,”

tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a védekezés sikere azon múlik, hogy az emberek egyetértenek-e és elfogadják-e a kormány által meghozott intézkedéssel. Három tennivaló van egyszerre, tette hozzá, az időseket védeni kell, az iskolák biztonságos működtetése, illetve a  gazdasági életben tartása és felpörgetése. Kijelentette:

„A fiataloknak most megnőtt a felelőssége. (..) Nagy tisztelettel arra kérjük őket, hogy alkalmazkodjanak a helyzethez, mert ez egy komoly dolog. . Az idősek élete végülis az ő kezükben is van.”

A magyar egészségügyi rendszer felkészült, Orbán szerint a tavasszal szerzett gyakorlat után pontosan tudják, hogy elképzelhető legrosszabb helyzetben is mit kell tenni.

„Darabra tudjuk, kis túlzással név szerint ismerjük a lélegeztetőgépeket. Melyik hol tartózkodik, hova kell tenni, ha baj van,”

mondta.

Arra, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat a magyar határzár szabályozása miatt, úgy reagált, hogy

„a politikában nemcsak az a fontos, hogy minél több embert hallgassunk meg egy döntés előtt, hanem az önbizalom is. És mondhatnak most, amit akarnak, de kellő szerénységgel mondom, hogy néhány nap múlva azt fogják csinálni, amit mi.”

Az interjú végén végül elárulta, hogy mi az amivel naponta több órát foglalkozik, és amiből semmit sem láttak eddig az emberek. 

„Van egy nagy változás a világban, ami arról szól, hogy hol lesz a nyugatnak a nyugati embernek a helye a világban. (..) Egy nagy átalakulási folyamatnak vagyunk a közepén. Ennek a megértése, az ehhez való alkalmazkodás, a nemzeti szintű stratégiáknak a kidolgozása, ez az intellektuálisan a legszebb és legnehezebb része a munkámnak,”

mondta.