Vádat emeltek a Magyarországnak kiadott vajdasági bérgyilkos ellen

bűnügy
2020 szeptember 04., 13:06

Több sértett ellen, kitervelten elkövetett emberöléssel, lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel, és közokirat-hamisítással vádolja a Fővárosi Főügyészség Dér Csabát, azt a szerb és magyar állampolgárságú, vajdasági bérgyilkost, akit még tavaly márciusban fogtak el, és júniusban adtak ki Magyarországnak a cseh hatóságok.

A vádirat szerint a 39 éves Dér Csaba Hollandiában és Magyarországon követte el a gyilkosságokat: 2018 nyarán Amszterdamban egy horvát férfit lőtt tarkón egy kávézóban, majd elmenekült.

Ugyanabban az évben pedig egy gödöllői vállalkozót is megölt, aki az ügyészség közleménye szerint kábítószer-kereskedelemmel foglalkozott. A férfi 2018 szeptemberében kokaineladás ürügyével egy budapesti bevásárlóközpont mögötti területre csalta a kétes hírű V. László vállalkozót, majd fejbe lőtte. Dér ezután külföldön bujkált, a cseh hatóságok fogták el tavaly márciusban Prágában: az Amadeus szállóban tartóztatták le, az akkori közlemény szerint ekkor hamisított iratokat, két pisztolyt és lőszert találtak a bűnözőnél, akit a csehek azóta fogságban tartottak.

A magyar és szerb állampolgársággal rendelkező Dér Csaba kiadását Szerbia is kérte. A cseh igazságügyi miniszter a két országban elkövetett bűncselekmények súlyára és az ezekért járó büntetések mértékére tekintettel Magyarország mellett döntött.

Az ügyészség most indítványozta, hogy a bíróság ítélje a férfit életfogytig tartó fegyházbüntetésre, és zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből, valamint tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

A vajdasági születésű Dér Csaba korábban egy szarajevói és egy szerb börtönben is ült már, utóbbiban gyilkosságért. (hvg.hu)