Élőláncot vonnak vasárnap egyetemük és a parlament közé a színművészetisek

POLITIKA
2020 szeptember 05., 16:04

Vasárnap három órától várják támogatóik gyülekezését a Színház- és Filmmúvészeti Egyetem (SZFE) hallgatói hat különböző csomóponton:

  • A szentkirályi utcában az SZFE és a Pázmány jogi karának szomszédos épületeinél;
  • a Vas utcában az SZFE épületénél;
  • az Astorián, az ELTE Bölcsészkarának kampuszánál;
  • a Mikszáth téren a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészkaránál;
  • a Fővám téren a Corvinus főépületénél;
  • illetve a Lánchíd pesti hídfőjénél, az Akadémiánál.

Céljuk, hogy támogatóik a többi egyetemet is érintő stafétaláncukkal juttassák el az SZFE egyetemi chartáját, mely "pontosan azokat az alapelveket fekteti le, amelyek alapján mi el tudjuk képzelni az együttműködést". Ezzel kívánnak reagálni az egyetem élére annak szenátusa megkérdezése nélkül kinevezett kuratórium tagjainak azon kijelentéseire, melyben a hallgatókat okolták a párbeszéd hiányáért.

A tervek szerint a stafétalánc vonalában, a gyülekezőpontokon és az útbaeső zebráknál "színházi és zenész akciók kísérik majd a láncot". Ha valaki ezeken a helyeken performansszal támogatná a tiltakozókat, az vasárnap tíz óráig jelentkezhet a szervezőknél a felajanlasok.szfe@gmail.com címen.

A tiltakozó lánc végső célpontja a Parlament, de a szervezők azt kérik, hogy ott senki se gyülekezzen, oda majd a lánc fog elérni a terveik szerint. Kérik továbbá, hogy a demonstráción mindenki viseljen maszkot, kesztyút, és tartson távolságot egymástól. A kézről kézre adott egyetemi chartát egy kerékpáros rendezőcsapat időről időre fertőtleníti.