Nyolcmillió embernek kell elhagynia az otthonát Japánban a közeledő tájfun miatt

külföld
2020 szeptember 06., 13:45

Nyolcmillió embert szólítottak fel a hatóságok Japánban vasárnap arra, hogy hagyják el otthonaikat, mert a Haisen névre keresztelt tájfun közelít a szigetországhoz.

A hármas erősségű Haisen tájfun a becslések szerint a nem rég lecsapott Majszak hurrikánnál is erősebb lesz, a széllökései 195 kilométer per órásak, de a 240 km/h-t is meghaladhatják.

A Kyodo japán hírügynökség összesítése szerint eddig legalább tíz ember sérült meg, és a vihar miatt 142 ezer háztartás maradt áram nélkül a szigetországban. A meteorológiai szolgálat heves esőzésekre, erős széllökésekre, hullámokra és a partvidékeken áradásokra figyelmeztetett.

A vihar már áthaladt Okinaván, és hétfőn várhatóan Kjúsú, a legdélebbi japán fősziget nyugati partja mentén halad majd északi irányba. Hétfőn várhatóan a Koreai-félszigetet is eléri.

Sok befogadó központ jelezte, hogy nem fog tudni minden kitelepített embert fogadni, mert a koronavírus-járvány miatti távolságtartás jegyében felére kellett csökkenteniük kapacitásaikat.A vihar miatt a Japan Airlines és az All Nippon Airways csaknem 700 járata nem indul el. A kjúsúi vasúttársaság a nagy sebességű sinkanszen vasútjáratokat és a hagyományos vonatokat is leállította.

A Haisen egy héten belül a második tájfun, amely eléri a japán szigeteket.

A helyi állami média szerint Észak-Koreában készültséget rendeltek el a közeledő természeti csapás miatt, és arra figyelmeztették az embereket, hogy a Haisen pusztítóbb lesz a Bavi és a Majszak tájfunnál, amelyek a legutóbb tépázták meg a Koreai-félszigetet.

A legmagasabb fokozatú riasztást adták ki Dél-Koreában is, miután a Haisen várhatóan hétfőn megközelíti az ország második legnagyobb városát, a 3,5 millió lakosú Puszant. (MTI, CNN)