Felébresztették Alekszej Navalnijt a mesterséges kómából

Jelentősen javult Alekszej Navalnij egészségi állapota, ezért felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről, jelentette be hétfőn a berlini Charité egyetemi klinika. Orvosai szerint az orosz ellenzéki politikus reagál a megszólításokra, de továbbra sem lehet kizárni, hogy a mérgezés súlyos és tartós következményekkel járt, írja a BBC.

Putyin leghangosabb bírálójaként ismert Navalnij augusztus huszadikán került kórházba, mikor egy Moszkvába tartó gépen rosszul lett. Két nappal később Berlinbe szállították gyógykezelésre, ahol a Bundeswehr vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriuma kimutatta, hogy Novicsok típusú mérget juttattak a szervezetébe. A német kormány az ellenzéki politikus elleni támadás kivizsgálását kérte Oroszországtól, de a Kreml szerint a mérgezés nem bizonyított, így nincs miért nyomozást indítani. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.