Felébresztették Alekszej Navalnijt a mesterséges kómából

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Jelentősen javult Alekszej Navalnij egészségi állapota, ezért felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről, jelentette be hétfőn a berlini Charité egyetemi klinika. Orvosai szerint az orosz ellenzéki politikus reagál a megszólításokra, de továbbra sem lehet kizárni, hogy a mérgezés súlyos és tartós következményekkel járt, írja a BBC.

Putyin leghangosabb bírálójaként ismert Navalnij augusztus huszadikán került kórházba, mikor egy Moszkvába tartó gépen rosszul lett. Két nappal később Berlinbe szállították gyógykezelésre, ahol a Bundeswehr vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriuma kimutatta, hogy Novicsok típusú mérget juttattak a szervezetébe. A német kormány az ellenzéki politikus elleni támadás kivizsgálását kérte Oroszországtól, de a Kreml szerint a mérgezés nem bizonyított, így nincs miért nyomozást indítani. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót