Megúszták a halálbüntetést Hasogdzsi gyilkosai

Nyolc embert ítélt el jogerősen egy szaúd-arábiai bíróság Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása ügyében, írja az Euronews. Azzal szemben, hogy az első fokú ítéletben még öt halálbüntetés szerepelt, most öt elkövetőt húsz-húszévi, egyet tíz-, kettő továbbit pedig hét-hétévi elzárásra ítéltek. A szaúdi állami média az elítéltek egyikének sem közölte a nevét.

Hasogdzsi 2014-benFotó: MOHAMMED AL-SHAIKH/AFP

A szaúdi királyi család kritikusát, a több nyugati lapban is publikáló 60 éves újságírót Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán gyilkolta meg egy halálbrigád. Hasogdzsit megfojtották, holttestét feldarabolták, majd eltüntették. A szaúdi kormány előbb tagadta érintettségét, végül Mohamed bin Szalmán koronaherceg kénytelen volt elismerni felelősségét az emberölésben. Igaz, azt sosem ismerte be, hogy az ő megrendelésére történt a gyilkosság. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.