Merkely: Az éjszakai bulikat be kell tiltani

Egészségügy
2020 szeptember 07., 17:07

„Ha rajtam múlna, elrendelném kötelező maszkviselést a zárt helyeken,” mondta a Semmelweis Egyetem rektora az Inforádió Aréna című műsorában. Merkely Béla szerint jelenleg több mint százezren hordozhatják a vírust az országban. Bár korábban az EMMI értelmetlennek minősítette a tanárok rendszeres tesztelését, a rektor indokoltnak látja, a magas rizikójú emberek állami szűrését, így az orvosokét, ápolókét, és a pedagógusokét is. Szerinte egy komplex csomagra van most szükség, ami nem állítja le a gazdaságot, de féken tartja a járványt.

Azt gondolom, hogy itt lesz az ideje, hogy az idősek számára ismét egy biztonságos zónát adjunk ahhoz, hogy a mindennapi vásárlási teendőiket el tudják végezni,

mondta. Merkely kijelentette: első körben le kell lőni a bulikat, mert a fiatalok ott fertőzik egymást most leginkább. Most több a fertőzött, mint az első hullám során, tette hozzá. Szerinte ha a nagyszámú fertőzött fiatal nem tartja be az ajánlásokat, és átadja átadja vírust az idősebbeknek, jelentősen megnőhet a halálozás is.