„Minden napom fájdalomból áll, semmi másból, csak fájdalomból” - megszólalt Jacob Blake, akit hétszer hátba lőtt egy kenoshai rendőr

külföld
2020 szeptember 07., 02:43

Először szólalt meg nyilvánosan Jacob Blake azóta, hogy egy rendőr hétszer hátba lőtte. A kenoshai férfi esete még augusztusban történt, videó is készült róla, tüntetések és zavargások újabb hullámát indította el.

link Forrás

A fekete férfi túlélte a hét lövést, de azóta is súlyos állapoban van. „Minden napom fájdalomból áll, semmi másból, csak fájdalomból. Fáj lélegezni, fáj, amikor alszom, fáj, amikor megmozdulok és amikot eszem” - mondja a videón, amit ügyvédje posztolt ki Twiterre. A férfi hátát és hasát fémkapcsok tartják össze. A videóban arra is figyelmeztet mindenki, milyen könnyen elveszítheti valaki az életét.

Blake ellenállt az őt letartóztatni próbáló rendőröknek, a rendőrök szerint harcolt is velük. Majd kinyitotta az autója ajtaját, ekkor lőtte hátba hétszer egy rendőr, Rusten Sheskey. A rendőr azt kiabálta neki, „dobja el a kést”. A videó készítője nem látta, hogy kés lett volna nála.

Blake ellen elfogatóparancs volt érvényben, pénteken ugyanakkor azt videókonferencián azt vallotta az őt kikérdező bírónak, nem bűnös az ellene felhozott szexuális zaklatási vádakban egy májusi eset miatt.

photo_camera Fotó: Brandon Bell/AFP

Kenoshában az utóbbi hetekben súlyos zavargások voltak az ügy miatt, a 100 ezres wisconsini város pedig az amerikai hírek egyik meghatározó helyszíne lett. Az elnökválasztási kampány közepén Donald Trump és Joe Biden is ide látogatott. Az ügyben eljáró rendőröket felfüggesztették addig, amíg kivizsgálják a körülményeket, vádat még nem emeltek senki ellen. (Guardian, Reuters)