Szlávik János: A szennyvízből vett minták alapján emelkedni fog a fertőzöttek száma a következő 4-10 napban

járvány
2020 szeptember 07., 07:07

A szennyvízből vett minták alapján úgy tűnik, hogy egyes városokban tovább emelkedik a fertőzöttek száma a következő 4-10 napban - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szerinte téves az elképzelés, hogy a betegség a fiatalok esetében nem veszélyes, mert nagyon valószínű, hogy ilyen fertőzött is intenzívre kerülhet, sőt meg is halhat. A koronavírus a halálozások számát tekintve sokkal veszélyesebb, mint az influenza - mondta.

Beszélt ugyanakkor arról is, hogy közeledik az influenzajárvány időszaka, és ez ugyanazt a kört, vagyis az időseket, a krónikus betegeket és a műtéten átesett embereket veszélyezteti leginkább, mint a koronavírus.

A koronavírus-járvány idején nagyobb hangsúlyt kap az influenzaoltás, mert így legalább az egyik betegség ellen védeni lehet a veszélyeztetetteket - mondta. Az oltás az orvosoknak is sokat segíthet, hiszen ha kizárhatják az influenzát a tünetek vizsgálatánál, akkor gyorsabban állapíthatják meg betegség valódi okát. (MTI)