A máltai igazságügyi miniszter több száz üzenetet váltott a Caruana Galizia-gyilkosság vádlottjával

bűnügy
2020 szeptember 08., 19:23

Több száz üzenetet váltott a máltai igazságügyi miniszter Yorgen Fenech üzletemberrel, akit azzal vádolnak, hogy ő rendelte meg Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolását.

A Times of Malta beszámolója szerint Edward Zammit Lewis miniszter és Fenech kb. 700 alkalommal váltottak üzenetet 2019 januárja és októbere között a WhatsAppon keresztül. Fenechet 2019 novemberében tartóztatták le.

A miniszter nem tagadta, hogy üzeneteket váltott az üzletemberrel, de azt mondta, hogy már „jóval” a letartóztatása előtt megszakította a kapcsolatot vele, és nem állt vele üzleti kapcsolatban. Zammit júliusban még azt mondta, „nincs kapcsolat” köztük, de azt elismerte, hogy ismeri az üzletembert.

Edward Zammit Lewis 2019. szeptember 16-án Brüsszelben.
photo_camera Edward Zammit Lewis 2019. szeptember 16-án Brüsszelben. Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

A WhatsApp-üzenetváltás Fenech telefonjában szerepelt, a belőle kinyert adatokat várhatóan a következő hónapban mutatják be a bíróságnak.

Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében egy autójába rejtett bombával gyilkolták meg. Az újságíró sok korrupciós ügyet derített fel, emiatt több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő kellemetlen helyzetbe került. Caruana Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek a birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amiben Fenech is érdekeltséggel bír.

Fenech azt mondta a rendőrségnek, hogy üzeneteket váltott Joseph Muscat korábbi miniszterelnökkel és annak kabinetfőnökével, Keith Schembrivel is. Az üzletember szerint a gyilkosság valódi kitervelője Schembri volt, Muscat pedig tudott az ennek leplezésére irányuló erőfeszítésekről. Mindkét férfi tagadta ezeket az állításokat. (MTI)