Koronavírus-számok Magyarországon 01.17.
Elhunytak + 77 Σ 11 341
Kórházban - 63 Σ 4 345
Fertőzöttek + 1 241 Σ 351 828
Tesztek + 17 275 Σ 2 953 710

Hétfőtől látogatási és intézményelhagyási tilalmat vezetnek be a szociális intézményekben

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos az ország minden szociális intézményében, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A hétfőtől elrendelt látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az intézményelhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására.

Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés vagy egészségügyi ellátás miatt, valamint a vezető engedélyével - különösen indokolt esetben - lehet elhagyni. A fogyatékos emberek, illetve a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal ugyanakkor elhagyhatók.

Továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra a korlátozás sem vonatkozik.

Új ellátottat csak a felvétel előtt készült, két negatív koronavírusteszt birtokában lehet felvenni. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalonok éjjeli menedékhelyére, a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató hajléktalan embert viszont mindig egészségügyi intézménybe kell szállítani. (via MTI)