Felfüggesztették az oxfordi koronavírus-vakcina tesztjeit, miután egy tesztalanynak súlyos egészségügyi problémái lettek

Egészségügy
2020 szeptember 09., 02:15

Biztonsági okokból felfüggesztették az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután az egyik tesztalanynál feltételezhetően súlyos egészségügyi probléma lépett fel, adta hírül a Stat News egészségügyi hírportál kedden.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott koronavírus elleni védőoltást a többi között az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában tesztelik. Az egészségügyi probléma egy az Egyesült Királyságban kezelt páciensnél lépett fel.

A Stat News ugyanakkor közölte: a beteg várhatóan meggyógyul.

A The New York Times egy jól értesült forrástól úgy tudja, hogy az egészségügyi probléma gerincvelő-gyulladást takar, amelyet vírusfertőzés is okozhat.A vállalat szerint pusztán rutinintézkedésről van szó.

Az AstraZeneca szóvivője azt mondta, hogy „a szabványos felülvizsgálati eljárás miatt szüneteltetik a beoltást, lehetőséget biztosítva ezzel a biztonsági adatok ellenőrzésére.”

Azt is hozzátették, hogy a nagyobb kísérletsorozatban véletlenszerűen felléphetnek megbetegedések, de ezeket független oldalról alaposan meg kell vizsgálni. A cél, hogy megállapítsák, az egészségügyi problémát valóban a vakcina okozta-e. Az AstraZeneca fel fogja gyorsítani ennek a vizsgálatát, hogy az oltóanyag engedélyeztetési eljárása a lehető legkisebb mértékben húzódjon csak el.

Az AstraZeneca egyben hangsúlyozta, hogy egyedi esetről van szó a klinikai tesztelés harmadik szakaszának több tízezer résztvevője közül.
Az AstraZeneca által fejlesztett AZD1222 vakcina egy legyengített csimpánz-influenzavíruson alapul, amely megdolgoztatja az immunrendszert, hogy fertőzés esetén ártalmatlanítsa a koronavírust.

A Stat News szerint a tesztelés felfüggesztése kihatással lesz az AstraZeneca egyéb oltóanyagainak teszteléseire, illetve más védőoltásgyártók klinikai vizsgálataira is.

Kilenc amerikai és európai vakcinagyártó biztosított kedden mindenkit arról, hogy betartja a biztonsági és hatékonysági szabványokat. Az AstraZeneca, a Pfizer, a GlaxoSmithKline, a Johnson & Johnson, a Merck & Co, a Moderna, a Novavax, a Sanofi és a BioNTech elkötelezték magukat, hogy a vakcinafejlesztésben betartják a tudományos folyamat integritását, miután egyre több aggály merült fel, hogy az oltóanyag gyorsabb kifejlesztése érdekében politikai nyomásra a biztonsági szabványok esetleg csorbát szenvedhetnek. Mindenekelőtt Donald Trump amerikai elnök hangoztatja, hogy az év végéig, de lehet, hogy a november 3-ai elnökválasztásig meglesz az oltóanyag. (MTI)