Vérhígító hatszoros túladagolásával idős férfi halálát okozta egy idősotthon ápolója és orvosa

bűnügy
2020 szeptember 09., 08:41

Egy Heves megyei idősotthonban ápolt 77 éves férfi halálát okozta, hogy az otthonban dolgozó ápolónő és az otthon háziorvosa hibájából

majdem egy hónapon keresztül hatszor annyi vérhígító került a szervezetébe naponta, mint amennyire szüksége lett volna.

- derül ki a Hatvani Járási Ügyészség szerdai közleményéből.

Az eset még 2017 tavaszán történt, ekkor került a korábban szívműtéten átesett, vérhígítóval kezelt idős férfi az intézménybe, ahol a személyzet feladata lett ellenőrizni a gyógyszerei szedését.

A befogadáskor a részlegvezető ápolónő azonban tévedésből rosszul rögzítette a férfi beállított napi véralvadásgátló adagját: napi 1,5 milligramm helyett napi 10 milligramm vérhígítót vezetett fel a dokumentációba (közvetlenül a műtétje után valóban kapott ennyit az idős férfi, de aztán fokozatosan lecsökkentették a dózist).

Az ápoló hibáját a férfit másnap megvizsgáló háziorvos sem vette észre, az ügyészség közleménye szerint „elsősorban a sértett mentális problémáira, a nővérekkel szembeni agresszív fellépésére, szuicid megnyilvánulásaira koncentrált”.

A véralvadásgátlót ezután az előírthoz képest hatszoros dózisban kapta. Május 3-ára olyan rosszul lett, hogy kórházba kellett vinni, ahol másnap meg is halt.

A hibázó ápolót és a háziorvost az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja. Indítványozta, hogy a bíróság a járványhelyzetre tekintettel tárgyalás nélkül, büntetővégzésben mondja ki bűnösségüket, határozott időre tiltsa el őket szakmájuktól, az ápolónővel szemben pénzbüntetést, az orvossal szemben pedig felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki.