Az Európai Unió feladata, hogy segítsen a leégett leszboszi tábor menekültjein

külföld
2020 szeptember 10., 10:26

A tűzvészben megsemmisült leszboszi Moria tábor lakói nem Görögország, hanem Európa menekültjei, ezért az Európai Unió tagállamainak sürgősen a segítségükre kell sietniük, mondta a német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere, Gerd Müller egy csütörtökön ismertetett nyilatkozatában.

Európa legnagyobb menekülttáborában szerdára virradóan ütött ki hatalmas tűz egyelőre még tisztázatlan okokból. 12 600 ember vesztette el a fedelet a feje fölül, a hatóságok pedig nem tudtak mindenkit elhelyezni. A bevándorlók szétszóródtak a szigeten, sokan még csak az alapvető létszükségleteiket sem tudják kielégíteni.

Gerd Müller az ARD országos köztelevízió hírportálján idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy nem lehet várni, amíg valamennyi tagállam egyetértésre jut a menekültügyi szabályozás kérdéseiben, hanem lépni kell.

A menedékkérők befogadására hajlandó országok összefogásával heteken belül rendezni lehet a tűzvész miatt hajléktalanná vált emberek helyzetét.

„Nyolc erős ország meg tudja oldani a problémát - mondta Müller.

Hozzátette, hogy Németországnak a helyi önkormányzatok és tartományi kormányok felajánlásai alapján kétezer menedékkérőt kellene átvennie Leszbosz szigetéről.

Hasonlóan vélekedett az egyik legnagyobb tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Armin Laschet, aki az ARD-nek azt mondta, hogy a menedékkérők "európai földre léptek", ezért "a menekültválság európai probléma", amelyet az EU meg is tud oldani, ugyan "nem az összes európai partnerrel, hanem azokkal, akik készen állnak tanújelét adni az emberségességnek".
Laschet szerint Németország az eddiginél nagyobb hozzájárulást biztosíthatna ezen törekvésekhez. Észak-Rajna-Vesztfáliában is több város felajánlotta további menedékkérők befogadását.

Ugyanakkor szerinte csak más EU-tagokkal együttműködve szabad átvenni embereket. Nem lenne jó azt a látszatot kelteni, hogy Németország egyedül rendezi a Moria tábor lakóinak ügyét, más országok pedig kihátrálnak a feladatból.A feltétlen segítő szándékkal azonban nem minden értett egyet, Lucia Puttrich, Hessen tartomány kormányának szövetségi és EU-s ügyekért felelős minisztere nem szabad más EU-tagállamba áthelyezéssel vagy a menedékjogi eljárásban biztosítandó kedvezményekkel "megjutalmazni az erőszakot", ugyanis a görög hatóságok gyanúja szerint a táborlakók gyújtogattak, azért keletkezett a tűz.

Puttrich azonban abban egyetértett, hogy az EU-nak mindent meg kell tenni a Görögországba érkező menedékkérők elhelyezési körülményeinek javításáért. (MTI)