Trump elvárásaihoz kellett igazítani az amerikai hírszerzés jelentéseit

külföld
2020 szeptember 10., 06:42

Az amerikai elnökválasztási kampány utolsó heteinek fontos témája lehet Brian Murphy volt helyettes államtitkár szerdán nyilvánosságra került jelentése. Murphy az utóbbi években a belbiztonsági minisztérium hírszerzési osztályát vezette, és ezen a héten fordult tanulmányával a kongresszus hírszerzési bizottságához, súlyos vádakkal illetve minisztériumi főnökeit.

Murphy azt állítja, hogy a jelenleg is hivatalban lévő belbiztonsági miniszter arra utasította, hogy a hírszerzési jelentéseket Trump politikai érdekei alapján kozmetikázza. Például helyezzen kisebb hangsúlyt az orosz beavatkozási kísérletekre az idei elnökválasztás esetében. Eredetileg például fel akarták hívni a figyelmet, hogy orosz kormányzati források terjesztik, hogy Joe Biden demokrata jelölt a demencia tüneteit mutatja. Murphy főnökei azonban szóltak, hogy ez rossz színben tüntetné fel Trump elnököt, aki maga is posztolt már arról, hogy Biden szenilis.

Chad Wolf belbiztonsági miniszter egy katonai repülőtéren halad. Brian Murphy elsősorban őt vádolja azzal, hogy a hírszerzési jelentések kozmetikázására utasította.
photo_camera Chad Wolf belbiztonsági miniszter egy katonai repülőtéren halad. Brian Murphy elsősorban őt vádolja azzal, hogy a hírszerzési jelentések kozmetikázására utasította. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Hasonlóképpen fel kellett vizezni azokat a jelentéseket, amelyek a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok veszélyességére hívták fel a figyelmet. Arra is utasították Murphyt, hogy a jelentésekben inkább emelje ki a szélsőbaloldali szervezetek jelentette kockázatokat, hogy Trump politikai kommunikációjához jobban illeszkedjenek a jelentések.

Murphyt szeptember 21-re meghallgatásra beidézte a kongresszus szakbizottsága. Tanúvallomása a kampány egyik fontos eseménye lesz. (New York Times)