A volt belga király szerelemgyermeke bíróságon próbálja kiharcolni magának a hercegnői címet

külföld
2020 szeptember 11., 14:54

Bíróságon próbálja kiharcolni II. Albert volt belga király szerelemgyereke, a már 52 éves Delphine Boël, hogy őt is ugyanazok az előjogok és címek illessék meg, mint a volt uralkodó törvényes gyermekeit, jelentette a BBC.

Delphine Boël, II. Albert volt belga uralkodó szerelemgyereke. A trónjáról 2013-ban lemondott Albert csak idén januárban ismerte el, hogy valóban ő az immár 52 éves nő apja.
photo_camera Delphine Boël, II. Albert volt belga uralkodó szerelemgyereke. A trónjáról 2013-ban lemondott Albert csak idén januárban ismerte el, hogy valóban ő az immár 52 éves nő apja. Fotó: ERIC LALMAND/AFP

II. Albert hosszú évek kitartó tagadása után végül csak idén januárban ismerte el, hogy Boël az ő gyereke, lezárva ezzel a több mint egy évtizede húzódó történetet. Boël édesanyja, Sybille de Selys Longchamps bárónő amúgy azt állítja, hogy 18 éven át volt a későbbi uralkodó szeretője, még mielőtt király lett volna.

Arról, hogy Albertnek lehet egy szerelemgyereke, már legalább 1999 óta pletykálnak, akkor nyomtatásban is megjelent egy, az uralkodó nejéről, Paola királynéról a királyi család engedélye nélkül készült életrajzi kötetben. Maga Boël csak 2005-ben állította először nyilvánosan, hogy az uralkodó az apja. de bírósági keresetet csak 2013-ban nyújtott be, miután Albert a trónról lemondva elvesztette mentelmi jogát.

Boël ügyvédje csütörtökön azt mondta, hogy ügyfele ugyanazokat a címeket és jogokat követeli magának, amelyek Albert három törvényes gyermekét, a jelenlegi uralkodót, Fülöpöt, illetve Laurent herceget és Astrid hercegnőt is megilletik. "Delphine szerint nem arról van szó, hogy ő akar-e vagy sem hercegnő lenni. Szimplán nem akar leértékelt gyerek lenni, ugyanazokat a privilégiumokat kéri csak magának, amik a testvéreit is megilletik.

II. Albert (j) és Paola királyné (k) 2020. július 9-én egy koncertre érkezőben.
photo_camera II. Albert (j) és Paola királyné (k) 2020. július 9-én egy koncertre érkezőben. Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ/BELGA via AFP

Albert jogi képviselője szerint viszont hercegnői címet csak a király adományozhat, a bíróság nem.

Albert amúgy Boël anyja, Longchamps bárónő szerint 1966-tól 1984-ig tartó viszonyuk alatt egyáltalán nem tagadta le a gyermekét, jelen volt Boël gyermekéveiben. Ehhez képest azután, hogy 2013-ban lemondott a trónról, még arra se volt hajlandó, hogy DNS-vizsgálatnak vesse alá magát egészen addig, amíg a bíróság már napi ötezer euró (kb. 1,8 millió forint) pénzbírsággal fenyegette a teszt további halogatásáért. Így hát idén januárban bejelentette, hogy a DNS-vizsgálatok eredményei alapján törvényes gyermekeként ismeri el Boël-t.

Albert amúgy Longchamps bárónővel folytatott viszonya idején még csak második volt az öröklési sorban, nem készült királynak. A trónra 0993-ban, 62 évesen került bátyja váratlan halála után.