Lenyilazták az amazóniai őslakosok az elszigetelt amazóniai törzsek egyik legnagyobb brazil szakértőjét

külföld
2020 szeptember 11., 14:11

Szerdán életét vesztette a világtól elzárt, ősközösségi körülmények között élő amazóniai benszülött törzsek egyik legnagyobb brazil szakértője, az 56 éves Rieli Franciscato. A tudós Rondonia szövetségi állam egy Isten háta mögötti vidékén készült tanulmányozni egy ilyen elszigetelt törzset, amikor egy nyílvessző mellkason találta.

Rieli Franciscato
photo_camera Rieli Franciscato Fotó: Rieli Franciscato / Facebook

Franciscato a szövetségi kormány bennszülött ügynökségének dolgozva készült felmérni az elszigetelt törzset. Az általa az 1980-as években alapított, a bennszülötteket védő civil szervezet, a Kaninde Etno-környezetvédelmi Szövetség halálával kapcsolatban megjegyezte, hogy a tudóst lenyilazó bennszülött törzs tagjai nem tudják megállapítani, hogy a külvilágból érkezők barátaik vagy ellenségeik, ezért végezhettek a tudóssal.

A szemtanúk beszámolója szerint Franciscato és kutatótársai éppen megközelítették a bennszülötteket, amikor azok nyílzáport zúdítottak rájuk. Franciscato, akire rendőrök vigyáztak, megpróbált egy jármű mögött fedezéket keresni, de még mielőtt biztonságba menekülhetett volna, eltalálta egy nyílvessző.

Az egyik rendőr beszámolója szerint Franciscatónak még sikerült kihúznia magából a nyilat, ami a szíve fölött találta el. "Felkiáltott, kihúzta a melléből a nyilat, elszaladt ötven méternyire, aztán élettelenül összeesett" - mesélte.

Egy a környéken dolgozó fotós, Gabriel Uchida szerint, aki maga is szemtanúja volt a történteknek, a hivatalosan lakóhelyüket átszelő folyó után csak Cautario-menti elszigetelt csoportnak nevezett törzs általában békés, de ezúttal csak öt felfegyverzett férfit, vagyis egy harcos csoportot láttak.