Orbán: Nem elég jól védekezni a halálozások számának tekintetében, közben a gazdaságnak is működnie kell

POLITIKA
2020 szeptember 11., 15:36

"Nem elég jól védekezni a megbetegedések és a halálozások számának tekintetében, ez nem elég, hanem eközben fenn kell tartani az országok és a gazdaságok működőképességét," jelentette ki Orbán Viktor a V4-csoport kormányfőinek Lengyelországban tartott találkozója után pénteken. Az MTI beszámolója szerint a miniszterelnök elmondta, hogy szeretnének a négy ország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország közt egy olyan koordinációs rendszert felállítani, "amely akár egy órán belüli egyeztetéseket is lehetővé tesz a járvány elleni küzdelemben."

Orbán megállapította, hogy a "koronavírus-járvány második hulláma is rendkívül agresszív," szerinte a kormányok reakciógyorsasága kulcstényező lesz a következő hónapokban.

A kormányfői találkozón téma volt a belarusz helyzet, amiről Orbán közölte: Magyarország támogatja a lengyel erőfeszítéseket, és örül annak a lengyel előterjesztésnek, amely Fehéroroszország irányába egy stratégiai együttműködés gazdasági pillérére tesz javaslatot.

"Fontos a demokrácia, fontosak az emberi jogok, de ennek követelése nem lesz elég, többre van szükség, egy stratégiai megközelítésre, és a lengyel javaslat ma ezt célozza,"

mondta. A magyar miniszterelnöknél határozottabban fogalmazott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Kijelentette:

"Fehéroroszországban szabad választásokra van szükség, hogy a fehérorosz nép önállóan és szuverén módon dönthessen sorsáról és jövőjéről. Teljes mértékben elítéljük az elnyomás összes formáját, köztük a kínzásokat, a tüntetőkkel szembeni brutális bánásmódot. Ezenkívül követeljük az összes politikai fogoly szabadon bocsátását is."