Az eddigi kormányszóvivő vette át a japán kormánypártot, szerdán miniszterelnök lehet belőle

külföld
2020 szeptember 14., 10:37

Ahogy számítani lehetett rá, Szuga Josihide kormányszóvivőt választották a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetőjévé, miután Abe Sindzó augusztusban egészségügyi okokból lemondott. Így minden adott, hogy szerdán ő legyen az új miniszterelnök: ehhez a törvényhozás támogatására van szükség, ahol többsége van az LDP-nek.

Szuga kényelmes többséget kapott: 534-ből 377 képviselő szavazott rá, miközben Kisida Fumio külügyminszerre 89-en, Isiba Sigeru egykori védelmi miniszterre pedig csak 68-an voksoltak.

photo_camera Szuga Josihide Fotó: NICOLAS DATICHE/AFP

A 71 éves Szuga az ország északi vidékéről származik, apja epetermesztéssel foglalkozott, amit ő is hangsúlyozott a jelölés elfogadásakor. Azt mondta, a nulláról kezdte, mégis képes volt a párt vezetőjévé válni, és olyan kormányt fog alakítani, amely „az emberekért dolgozik”.

Abe lemondása után a párt vezető testülete, a főtanács úgy döntött, hogy rövidített eljárással választanak pártelnököt. Ezért csak a 394 parlamenti képviselő és a regionális pártszervezetek 141 képviselője szavazhatott. Elemzők szerint ez Szugának kedvezett, hiszen a párttagság körében Isibának lett volna többsége.

Abe mandátuma 2021 szeptemberében járt volna le. Ő volt Japán legfiatalabban hatalomra került és leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. (Guardian)