12 millió dolláros kártérítést fizetne a rendőri erőszak áldozatává vált Breonna Taylor családjának Louisville városa

külföld
2020 szeptember 15., 18:02

12 millió dolláros kártérítést ajánlott a Kentucky állambeli Louisville városa Breonna Taylor családjának, amiért a 26 éves fekete nőt március 13-án nyolc lövéssel rendőrök ölték meg ártatlanul a saját otthonában - írja a BBC.

Az ápolónak tanuló fiatal nőre a kábítószert kereső rendőrök éjjel, házkutatási parancs birtokában, de kopogás nélkül törtek rá. A nő barátja, Kenneth Walker a rendőri jelentés szerint fegyvert rántott és lőni kezdett. Walkernak volt fegyvertartási engedélye. Ő túlélte a tűzharcot, amiben egy rendőr is megsebesült. A fegyvertelen nő meghalt, ügy pedig George Floydéval együtt a rasszizmus és a rendőri erőszak elleni mozgalmak jelképes ügyévé vált.

Breonna Taylor családja a történtek után pert indított a házkutatást végző rendőrök ellen a nő halálát okozó túlzott erőszak használata és súlyos gondatlanság vádjával. Ebben a perben próbál most megegyezésre jutni a vádlott képviselője és a sértett családja. A felajánlott kártérítési összeg az eddigi legnagyobb a rendőri visszaéléses perek történetében.

Az összeg „óriási”, de csak egy kis része annak, amit a család szeretne, beleértve a Taylor haláláért felelős rendőrök letartóztatását is - mondta Lonita Baker, a Taylor család ügyvédje.

A város és a család megegyezésnek az utóbbi igényei szerint része lenne több rendőrségi reformintézkedés is: például a házkutatási engedélyek kiadásának hatékonyabb kontrollja, vagy a rendőrségi alkalmazottak szegényebb környékekre költözésének ösztönzése.