3831 törököt börtönöztek be 2019-ben Erdogan elnök megsértése miatt

Több 444 videó?
Szeretném

Döbbenetes számban ítélnek el a török bíróságok embereket Recep Tayyip Erdogan elnök megsértése miatt, jelentette az al-Arabiya. A török BirGun híroldalra hivatkozó beszámolójuk szerint 2019-ben a bíróságok 3831 embert ítéltek el az elnök megsértése miatt, ami egy létező büntetőjogi tényállás Törökországban. Ez 87 százalékos növekedés 2018-hoz képest, pedig már akkor is több mint kétezer ember kapott börtönbüntetést Erdogan sértegetése miatt.

Az elnök megsértése a török jog szerint még akkor is bűncselekmény, ha nem nyilvánosan követik el. Amennyiben valaki a nyilvánosság előtt sértegeti Erdogant, az csupán súlyosbító tényezőnek számít.

Henry Barkey, a Council of Foreign Relations think tank közelkelet-szakértője szerint a török igazságszolgáltatásra "nagy nyomás nehezedik, hogy üldözze az Erdogant bírálókat". "A legkomolyabb baj az, hogy a bíróságok immár nem függetlenek Törökországban. Lényegében az elnöki palota utasításait követik" - mondta az al-Arabiyának.

Bulent Kenes újságíró szerint Erdogan uralma alatt a kormány elmosta a határt a kritikus megnyilvánulás és a sértés között. Ha valaki, ő tudja, hogy miről beszél: 2016-ban háromszoros életfogytiglani plusz 15 év börtönre ítélték megjelent, Erdogant bíráló publicisztikája miatt, ezért el is kellett menekülnie az országból. Az ügyben az Európai Tanács is állást foglalt már, szerintük a jogszabályok ilyen tág értelmezése dermesztő hatással van a nyilvánosságra.