18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Kényszergyógykezelésre ítélték a férfit, aki megölte a feleségét, mert úgy érezte, az ördög beszél hozzá

bűnügy
2020 szeptember 17., 09:09

Jogerősen kényszergyógykezelésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön azt a férfit, aki brutálisan megölte feleségét, mert azt hitte, az ördög beszél hozzá - derül ki a bíróság közleményéből.

A férfi és a nő húsz éve ismerték egymást, 2012 óta házastársak voltak. A férj 2010 óta bipoláris affektív zavarban szenvedett, de gyógyszereit rendszertelenül szedte, az orvosi kezelésekre nem megfelelő gyakorisággal járt. A nő tudott férje betegségéről, orvosi ellátását gyakran ő kezdeményezte.

A férfi állapota aztán 2019 szeptemberétől romlani kezdett, kezelőorvosa munkaképtelennek nyilvánította. 2019 októberében pedig új gyógyszert írtak fel neki, de ez nem állította meg az állapota romlását. 2019. november 7-én felesége kísérte el ismét orvosához, aki újabb gyógyszert írt fel számára. A vizsgálat után hazatértek, és a férfi különböző kapszulákat vett be.

Másnap hajnalban a férfi ébredés után dühös lett: úgy érezte, hogy felesége korlátok közé szorítja.

Szólt a feleségéhez, aki válaszolt neki, azonban a vádlott úgy érezte, hogy az ördög beszél hozzá.

Ekkor magához vett egy kést, azzal többször megszúrta, majd különböző módon bántalmazta a nőt, akinek az ágyát is megpróbálta felgyújtani. Aztán a kora reggeli órákban autóval az Érdi Rendőrkapitányságra hajtott és bejelentette, hogy megölte a feleségét.

Az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt vádat az ügyben. Az együttes igazságügyi elmeorvos-szakértői és pszichológus szakértői vélemény alapján a bíróság megállapította, hogy

a vádlott a cselekmény idején olyan kóros elmeállapotban szenvedett, ami miatt képtelen volt tette következményeinek felismerésére és az ennek megfelelő cselekvésre.

Ugyanakkor betegségéből adódóan a vádlott esetében fennáll a bűnismétlés veszélye.
A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt vád alól kórós elmeállapota miatt a férfit felmentették, egyúttal azonban elrendelték kényszergyógykezelését. Az elsőfokú ítéletet valamennyi fél tudomásul vette, így az jogerőre emelkedhetett. (MTI)