Mostantól az orr alá húzott maszkért is bírság járhat

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Péntektől szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Budapesten a koronavírus-járvány második hulláma miatt:

 a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

Fotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn döntött arról, hogy - a taxik, tömegközlekedési járatok, boltok, bevásárlóközpontok és piacok mellett - a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

A rendelet szerint az ott tartózkodó, hat évnél idősebb személynek a száj- és az orrnyílását - különösen textil vagy papír maszkkal, sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel - teljes egészében és folyamatosan el kell takarnia.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a maszkviselési szabályokat. A rendelet kivételként határozza meg az említett helyeken való étel- és italfogyasztást, valamint a maszkviselési kötelezettség az előadókra nem vonatkozik.

A fővárosi önkormányzat már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő maszkviselés, 

vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül.

Így ne!Fotó: Andreea Alexandru/MTI/MTVA

Ha tartósan visszaesik az új fertőzöttek száma, akkor a maszkviselési kötelezettséget felfüggesztik. (MTI)