Rekordokat döntött ma a járvány Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában is

járvány
2020 szeptember 18., 16:21

Csehországban

meredeken nő a koronavírus-fertőzöttek napi száma. A laboratóriumi vizsgálatok csütörtökön 3130 személynél mutatták ki a fertőzést, a napi fertőzések száma így első ízben már a háromezret is meghaladta. A napi növekmény csütörtökön túllépte az ezret. Az egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása szerint az aktív fertőzöttek száma jelenleg 20 281, ami szintén új rekordot jelent.

A járvány március elsejei kirobbanása óta Csehországban 44 155-en fertőződtek meg, csaknem a háromötödük már kigyógyult a betegségéből. Bár a betegség lefolyása az esetek döntő többségében enyhe, gyorsan emelkedik a kórházi kezelésre szorulók és a súlyos állapotban lévők száma is.

Prágai metró
photo_camera Prágai metró Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Andrej Babis kormányfő pénteken bejelentette, hogy felújítják az országos válságstáb tevékenységét. Ez a követelés már néhány hete felmerült, de Babis ellenezte. A sajtó szerint alapvetően azért, mert a válságbizottságot a törvény alapján nem a kormányfő, hanem a belügyminiszter irányítja. A belügyminiszter pedig Jan Hamácek, a koalíciós partner szociáldemokraták elnöke. Tavasszal a válságkezelés fellendítette Hamácek és pártjának a népszerűségét.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elismerte: a járványhelyzet egyre romlik és nem kizárt, hogy újabb országos óvintézkedésekre lesz szükség.

A szaktárca pénteken felülvizsgálta az úgynevezett szemaforrendszert, amelyben színekkel jelölik a járványhelyzetet az egyes régiókban. A térképen megjelent a piros szín, amely a legsúlyosabb helyzetet jelzi. Ezt Prága kapta, ahol a legrosszabb a helyzet, és százezer lakosra már több mint 200 fertőzött jut. Stefan Hrib főpolgármester bejelentette, hogy a jövő hét folyamán a prágai középiskolák, főiskolák és egyetemek áttérnek a távoktatásra. Országos szinten új intézkedésként péntektől kezdve az általános iskolák felső tagozatú (6.-9. osztály) tanulói és tanítói az órákon is kötelesek védőmaszkot viselni. Az új koronavírus-esetek több mint egyötödét ugyanis az utóbbi időben az iskolákban mutatták ki.

Szlovákiában

ismét rekordot döntött az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Az országban csütörtökön 235 új fertőzöttet jegyeztek, ez új napi rekord, és csaknem duplája a tavasszal kimutatott legmagasabb számnak. Szlovákiában egyébként közel két hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is, ami a csütörtöki állapot szerint 161 volt.

Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter is a helyzet folyamatos romlásáról beszélt pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy húsz százalékos heti növekedéssel számol. Közben péntek reggeltől

hatályba lépett a kormány központi válságstábjának az az intézkedése, amely szerint Csehország a kockázatos országok listájára került Szlovákia számára.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a határ két oldalán 30 kilométeres körzetben élő ingázóknak, illetve néhány más eset kivételével a Csehországból érkezőknek 72 óránál nem régibb negatív teszttel kell rendelkezniük, ellenkező esetben házi karanténba kell vonulniuk.

Szlovákiában eddig összesen 6256 személynél mutatták ki a kórokozó jelenlétét a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ pénteki adatai szerint. A hivatalos statisztikák szerint eddig 3990-en gyógyultak ki a fertőzésből, és így jelenleg 2827 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Szlovákiában eddig a kórnak hivatalosan 39 halálos áldozata van. Az országban eddig már több mint 403 ezer vírustesztet végeztek el.

Szlovéniában

is újabb rekordot döntött a koronavírussal fertőzöttek száma. A kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 137-el 4195-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta nem volt ilyen magas a fertőzések napi növekménye, az eddig - keddi - rekord 123 fertőzött volt. Szerdán még 104 új esetről számoltak be.

Az olasz-szlovén határ újranyitásakor június 15-én
photo_camera Az olasz-szlovén határ újranyitásakor június 15-én Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Négy új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 140-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 67-en vannak kórházban, és közülük tizenegyet ápolnak intenzív osztályon. A múlt hét óta megkétszereződött a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív betegek száma 1116. A fertőzöttek számának növekedése miatt

Szlovénia újabb szigorításokat vezet be a járvány megfékezésére: szombattól kötelező lesz a maszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt,

valamint a hét elejétől az iskolákban 7. osztálytól felfelé, továbbá hőmérsékletet kell mérni a munkahelyeken, és a szórakozóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk.

A kabinet további rendeleteket készít elő, amelyeket abban az esetben vezetnének be, ha tovább nőne a fertőzöttek száma az országban. Ilyen lenne például az összejövetelek felső létszámkorlátjának tíz főről hatra csökkentése, valamint a boltok nyitvatartásának korlátozása. (MTI)