Törvényjavaslat: ne indulhasson közbeszerzésen, aki nagy értékű ajándékot ad kormánytagoknak

POLITIKA
2020 szeptember 18., 12:50

Törvényjavaslatot nyújtottam be: a kormánytagokat luxusajándékokkal elhalmozó nagyvállalkozók öt évre kizárnák magukat a közbeszerzésekből - írja Szél Bernadett független képviselő. „Az ok egyszerű: konkrétan a mai napig nincs semmilyen következménye annak, hogy az atlatszo.hu rajtakapta Szijjártó Péter külügyminisztert, amint Szíjj László építőipari nagyvállalkozó luxusjachtján nyaral.”

Szél azt javasolja, hogy

  • az a vállalkozó, aki a képviselői alap tiszteletdíj felét meghaladó értékű ajándékot ad állami vezetőknek vagy kormánytagoknak, ne indulhasson közbeszerzésen;
  • illetve a képviselőknek és az állami vállalatok vezetőinek legyen kötelező feltüntetni minden, az alap tiszteletdíj negyedét meghaladó értékű ajándékot a vagyonnyilatkozatban.

„Ennek a nyilvánvaló összeférhetetlenségnek meg kell jelennie törvényi szinten is, ha már a kormány végképp elveszítette minden erkölcsi iránytűjét” - írja a képviselő, aki szerint a Fidesz teljes ellenállást fog tanúsítani. de várja „az érvelésüket, a jachtozós-helikopterezős Fidesz kínos magyarázkodását, mivé lettek a polgári Magyarországot ígérő fiatal demokraták.”

link Forrás