850 ezer ember mozgását korlátozzák Madridban a koronavírus miatt

külföld
2020 szeptember 19., 06:08

Korlátozzák a szabad mozgást a madridi autonóm közösség hét településén, valamint a főváros hat kerületében a jövő héttől a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében - jelentette be Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök sajtótájékoztatón pénteken.

Hangsúlyozta: minden eszközzel el kell kerülni a térség teljes lezárását jelentő újabb szükségállapot bevezetését, mert az gazdasági katasztrófát jelentene.

photo_camera Fotó: BURAK AKBULUT/Anadolu Agency via AFP

Ennek megelőzése érdekében azokat a területeket zárják le, ahol az elmúlt hetekben a legtöbb esetet regisztrálták a régióban, az érintett zónákban szűrték ki a fertőzöttek egynegyedét.

A 6,6 millió lakosú tartományban a korlátozások több mint 850 ezer embert érintenek, akik hétfőtől csak meghatározott esetekben hagyhatják el a lakhelyük szerinti kerületet vagy települést. Hasonlóan a belépőknek is megfelelő indokkal kell rendelkezniük. Ilyen például a munkavégzés, az egészségügyi ellátás, az idősek vagy rászorulók gondozása, az oktatás, a hivatalos ügyintézés.

Az első körben két hétre elrendelt intézkedések érintik egyebek mellett a kereskedelmet és a vendéglátást is, ahol felére csökkentik az üzletekben, éttermekben egyszerre fogadható vásárlók, vendégek számát, a nyitvatartást pedig legfeljebb este 22 óráig engedélyezik.

A madridi elnök bejelentése szerint a tartomány teljes területén tízről hat főre csökkentik a társas érintkezés maximálisan engedélyezett létszámát legyen szó nyilvános vagy magánrendezvényről.

Isabel Díaz Ayuso hétfőn egyeztet Pedro Sánchez miniszterelnökkel is a járványhelyzet kezeléséről.

Hetek óta a madridi régióból jelentik az országban azonosított fertőzöttek legkevesebb egyharmadát. Pénteken több mint 1500 új madridi esetről számolt be az egészségügyi minisztérium, országosan pedig 4697 fertőzöttet igazoltak PCR-teszttel az elmúlt 24 órában. A nyilvántartott esetszám meghaladja a 640 ezret. A szaktárca összesítése szerint a fertőzésbe 432-en haltak bele az elmúlt egy hétben, a halálos áldozatok száma összesen 30 495. (MTI, BBC)