Rendkívül heves medikán vonult végig Görögország fölött

külföld
2020 szeptember 19., 12:13

Legalább két ember életét vesztette, és egy valakit még mindig keresnek a hatóságok, miután egy hurrikánszerű vihar vonult végig Görögország fölött. A BBC beszámolója szerint több száz ember ragadt olyan épületekben, melyek kijáratát elöntötte a víz.

Az Ianos névre keresztelt medikán (azaz meditárrán ciklon) Athéntól észekra okozott komolyabb károkat. Az ország északi és déli részét összekötő vasútközlekedést leállították, ahogy a kompjáratok és a repülőjáratok is szüneteltek pénteken.

Ahogy vonult át a vihar, Karditsa városát például 120 kilométer/órás szélvihar érte, ami fákat döntött ki és földcsuszamlást okozott. Karditsa jelentős része víz alá került, a hatóságok több mint kétezer bejelentést kaptak. A helyi sajtó arról számolt be, hogy egy híd is összeomlott a városban.

link Forrás

Az Időkép cikke szerint az eddig lehullott csapadékmennyiség már többfelé meghaladta az 50 mm-t, de Gavalou-ban már közel 120 milliméternyi eső gyűlt össze az elmúlt 24 órában, és van ahol szombat estig 500 miliméter is leeshet.