Rendkívül heves medikán vonult végig Görögország fölött

Legalább két ember életét vesztette, és egy valakit még mindig keresnek a hatóságok, miután egy hurrikánszerű vihar vonult végig Görögország fölött. A BBC beszámolója szerint több száz ember ragadt olyan épületekben, melyek kijáratát elöntötte a víz. 

Az Ianos névre keresztelt medikán (azaz meditárrán ciklon) Athéntól észekra okozott komolyabb károkat. Az ország északi és déli részét összekötő vasútközlekedést leállították, ahogy a kompjáratok és a repülőjáratok is szüneteltek pénteken. 

Ahogy vonult át a vihar, Karditsa városát például 120 kilométer/órás szélvihar érte, ami fákat döntött ki és földcsuszamlást okozott. Karditsa jelentős része víz alá került, a hatóságok több mint kétezer bejelentést kaptak. A helyi sajtó arról számolt be, hogy egy híd is összeomlott a városban. 

Az Időkép cikke szerint  az eddig lehullott csapadékmennyiség már többfelé meghaladta az 50 mm-t, de Gavalou-ban már közel 120 milliméternyi eső gyűlt össze az elmúlt 24 órában, és van ahol szombat estig 500 miliméter is leeshet. 


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.