Donald Trump mégsem tiltotta be a TikTokot

külföld
2020 szeptember 20., 04:08

Szeptember 27-éig felfüggesztette az amerikai kereskedelmi minisztérium azt a pénteken kiadott rendeletét, ami vasárnapi hatállyal megtiltotta az Egyesült Államokon belül a TikTok letöltését az Apple és a Google alkalmazás-áruházaiból. A halasztásról azt követően döntöttek, hogy Donald Trump szombaton bejelentette: támogatja az Oracle és a Walmart együttműködését az alkalmazás kínai tulajdonosával, a Bytedance-szel. Ha Kína is rábólint, akkor a három cég felügyeletével létrejöhet a TikTok Global. Trump újságíróknak kijelentette:

az Oracle és a Walmart teljesen az ellenőrzése alatt fogja tartani a TikTok Global működését, a biztonság százszázalékos lesz, és a vállalkozás 25 ezer amerikainak fog munkát adni Texas államban.

A TikTok körül hónapok óta forrnak az indulatok az Egyesült Államokban, ami minden bizonnyal összefügg a Peking és Washington között számos okból kialakult feszült helyzettel. Korábban Trump gyakorlatilag azzal zsarolta a TikTok-ot, hogy ha csak nem kerülnek amerikai kézbe, be fogja tiltani az alkalmazást. Eleinte a Microsoft tűnt esélyes vevőnek, de ők végül lepattantak a kínaiakról, míg a legutóbbi időszakban a Trumppal szívélyes kapcsolatban lévő vezetőséggel bíró Oracle esetleges vásárlásáról szóltak a hírek. (BBC)