Döntetlen az olasz tartományi választásokon

külföld
2020 szeptember 21., 21:17

Döntetlennel végződött a tartományi választások hétfőn véget ért fordulója a még nem végleges adatok szerint, miután a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt (PD) és a Liga vezette jobboldali koalíció is három-három tartományt szerzett meg. A másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) a parlament létszámának csökkentéséről tartott népszavazás győzelmét ünnepelte.

Matteo Salvini, a Liga vezetője a párt milánói székházában tartott sajtótájékoztatóján nem titkolta, hogy jobban örült volna a négy-kettes eredménynek a jobboldal javára. „Nem arattunk mindenhol győzelmet, de a jobbközép képviseli a többséget az országban. Ha parlamenti választások lettek volna, több mint ötven százalékot mutattunk volna fel” – jelentette ki Salvini. Hangoztatta, hogy Liguria, Veneto és Marche régió megszerzésével a jobbközép a húsz tartományból tizenötöt vezet. A becslések szerint a Liga minden tartományban a legnagyobb pártnak bizonyult.

„Nem kérek előrehozott választásokat, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a baloldali Toszkánában a Liga negyven százalékot szerzett, a baloldallal kormányzó M5S pedig eltűnt a régióból” – jelentette ki.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke a huszonöt év baloldali kormányzás után megszerzett Marche tartományban nyilatkozott. „Egy normális országban holnap parlamenti választást írnának ki” – mondta arra utalva, hogy a római parlamentben még mindig a 2018-as választáson első pártként végzett M5S birtokolja a mandátumok többségét, miközben a mostani tartományi fordulón alig állított jelöltet. „A kormány tovább gyengült, a jobbközép erősödött a választásokon” – mondta Meloni.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök áprilisban, a parlament ülésén.
photo_camera Giuseppe Conte olasz miniszterelnök áprilisban, a parlament ülésén. Fotó: STRINGER/AFP

A Toszkána, Campania és Puglia tartományt megtartó PD főtitkára, Nicola Zingaretti úgy nyilatkozott, azok veszítették el a választásokat akik meg akarták buktatni a kormányt. Az Öt Csillag Mozgalom történelmi eredménynek nevezte a parlamenti létszám csökkentéséről szóló népszavazás sikerét. Vito Crimi, a párt politikai vezetője kijelentette, az M5S ismételten bizonyította, hogy ország hajtóerejének számít. „Az Öt Csillag mozgalmat mindig eltemetik, miközben még mindig itt vagyunk, és egyedül mi hajtunk végre reformokat a lakosság érdekeit képviselve” – hangoztatta Crimi.

Első sajtókommentárok szerint a választás győztesének a 2018-ban jogászprofesszorból lett miniszterelnök, Giuseppe Conte tekinthető, aki a három-hármas eredménnyel, valamint a népszavazás sikerével, most abban bízhat, hogy legalább a 2021-es államfőválasztásig hivatalban maradhat.

Luciano Fontana a legnagyobb napilap, a Corriere della Sera főszerkesztője szerint a választások stabilitást adtak a kormánynak, amely most már a törvényhozási ciklus 2023-as végéig kitarthat. (MTI)