Olasz lapok szerint Boris Johnson titokban Olaszországban töltött egy hétvégét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A brit kormány egyik minisztere is cáfolta, hogy Boris Johnson, Nagy-Britannia miniszterelnöke az elmúlt időszakban titokban Olaszországban nyaralt volna. Erre azért volt szükség, mert az olasz sajtó egy helyi reptér beszámolója alapján erről írt a napokban. Az állítást visszautasította a brit miniszterelnökség is, teljességgel hamisnak nevezve a dolgot. 

A Guardian cikke szerint hétfőn a közlekedési miniszter, Grant Shapps válaszolt arra azzal kapcsolatos újságírói kérdésre, hogy a brit miniszterelnök repült-e az elmúlt két hétben Perugiába, miután az umbriai reptér ezt állította egy közleményben. A miniszter pedig azt válaszolta, hogy nincs tudomása ilyen útról, és szerinte tévedésről van szó. 

A hétvégén az olasz La Repubblica írt az állítólagos útról, miután kiderült, hogy az FC Barcelona futballistája, Luiz Suárez is Perugiába repült szeptember 17-én. A La Repubblica kérdésére a helyi reptér közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy a napokban Suárez és Johnson is megfordult náluk. 

A lap cikkében a reptér egyik alkalmazottja azt állította, hogy Boris Johnson szeptember 11-én pénteken, vagy pedig egy nappal korábban járt ott. A lap egy másik forrása biztosabb volt a dátumban, és azt mondta, hogy Johnson 11-én, pénteken délután kettőkor érkezett, és hétfő reggel repült vissza. 

A Downing Street határozottan tagadta az olasz lap információját, szóvivőjük szerint Johnson hónapok óta nem járt Olaszországban. Mint a Guardian írja, 2018 áprilisában, amikor Johnson még külügyminiszter volt, nagy érdeklődést váltottak ki a fotók, melyeken Johnson meglehetősen zilált állapotban volt látható a helyi reptéren. Johnson akkor a feltételezések szerint a hírhedt bulijairól ismert médiamilliárdos, Evgeny Lebedev palotájában járt, és a miniszter útja azért váltott ki megütközést, mert a jelek szerint kísérő és védelem nélkül utazott oda. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót