18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Sekély vízben rekedt gömbölyűfejű delfineket mentenek Tasmánia partjainál, 90 már elpusztult a mintegy háromszáz egyed közül

természetvédelem
2020 szeptember 22., 06:25

90 egyed már elpusztult a mintegy 270 gömbölyűfejű delfin közül, amik az Ausztráliához tartozó sziget, Tasmánia partjainál rekedtek meg a sekély vízben az elmúlt napokban - írja a BBC.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek több csapatban tévedtek a tasmániai kikötő, Macquarie Harbour sekély vizeire, ahol a homokpadok csapdába ejtették őket.

Az állatok mentése kedden kezdődött, az akcióban résztvevőknek azonban egyelőre csak néhány delfint sikerült kiszabadítaniuk. A delfinek egy részét, amelyek nem rekedtek meg teljesen, a speiális mentők ki tudják terelni a mélyebb víz felé. Először ezeket az állatokat próbálják megmenteni - mondta el Kris Carylon biológus, a kormány szakértője, a mentőakció vezetője.

photo_camera Fotó: BRODIE WEEDING/AFP

Azonban ez sem könnyű feladat. A gömbölyűfejű delfinek ugyanis akár hét méter hosszúságúak is lehetnek, egy kifejlett állat súlya pedig elérheti a három tonnát. A mentés során a csapat tagjai megpróbálják az állatok testét kifelé tolni, ponyvákkal és pontonokkal segítve a jó irányba mozgásukat. Közben a megrekedt állatok testét próbálják egyenesen tartani, hogy ne veszítsék el tájékozódó képességüket.

A mentésben negyven tudós, húsz rendőr, helyi halászok és számos önkéntes vesz részt, a delfinek túlélési esélyeit pedig javítja, hogy a legtöbb állat teste egyelőre a vízben van, így nem száradnak ki, és egyelőre a hűvös időjárás is ideális számukra.

A szakértők szerint a delfinek tömeges partra vetődése nem ritka jelenség Tasmánia partvidékén, de az utóbbi tíz évben egyszerre ilyen nagy számú állat nem esett csapdába a térségben.