16 hónappal a választások után talán lesz kormánya Belgiumnak

külföld
2020 szeptember 23., 19:35

Fülöp belga király megbízta az átmeneti kormány pénzügyminiszterét, a vallon Szocialista Párt vezetőjét, Paul Magnette-t hogy alakítson kormányt, így 16 hónappal a választások után talán felállhat végre a belga kormány - írja a Reuters.

Belgiumban, ahol a flamand-vallon együttélés miatt elég bonyolult a politikai rendszer és minden pártból kettő van, elég nehézkes szokott lenni a kormányalakítás, a 2010-es választások után például 541 nap alatt tudott megalakulni az új kormány. Legutóbb 2019 májusában voltak szövetségi választások, ami után egészen a koronavírus-járvány kitöréséig tartott a huzavona a kormányalakítással, akkor viszont a válság miatt átmeneti kormányt neveztek ki Sophie Wilmés vezetésével, aki így az ország első női miniszterelnöke lett.

Most Magnette és Alexander De Croo, a flamand liberálisok korábbi vezetője tárgyalhatnak a kormányalakításról, a Reuters cikke szerint így kettőjük közül kerülhet ki az ország következő vezetője. A tárgyalásokról szeptember 28-án kell beszámolniuk a királynak.