2024-ig is eltarthat, mire a budapesti szállodák kilábalnak a koronavírusból

A budapesti szállodák többségénél az idén 2019-hez több mint 70 százalékkal, vidéken 20-40 százalékkal esnek majd vissza a bevételek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint.

A szövetség reprezentatív kutatást készíttetett, amelyből kiderül, hogy budapesti szállodák többségében azt várják, hogy csak 2023-2024-ben lesz akkora az üzemi eredményük, mint 2019-ben volt. A vidéki szállodáknál egy fokkal jobb a helyzet, ott már inkább 2021-2022-re várják, hogy visszaáll a járvány előtti szint. 

A választ adó hotelek 10 százaléka még szeptemberben is zárva tartott, ezek 90 százaléka Budapesten volt.A szövetség szerint kormány bér- és járuléktámogatásoknak kiemelt szerepe van a szektor kilábalásában, ezért ezeknek a kiterjesztése jelentené a legnagyobb segítséget. Az állami bértámogatás a legtöbb szállodánál augusztus végén vagy szeptember első felében járt le, ez akár további jelentős létszámleépítéseket is hozhat a szállodaszektorban.

Az elemzésben a szövetség kiemeli, hogy  a járvány kitörése előtt aranykorát élte a a turizmus Magyarországon. Tavaly az ágazat a GDP 13 százalékát termelte ki, és több mint 400 ezer embert foglalkoztatott. A tavalyi évben összesen 23,47 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyar szállodák, ami rekord volt a magyar turizmus történetében. Hasonlóan indult a 2020-as év is, idén januárban és februárban átlagosan 9,9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a 2019. hasonló időszakához képest. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.