2024-ig is eltarthat, mire a budapesti szállodák kilábalnak a koronavírusból

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

A budapesti szállodák többségénél az idén 2019-hez több mint 70 százalékkal, vidéken 20-40 százalékkal esnek majd vissza a bevételek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint.

A szövetség reprezentatív kutatást készíttetett, amelyből kiderül, hogy budapesti szállodák többségében azt várják, hogy csak 2023-2024-ben lesz akkora az üzemi eredményük, mint 2019-ben volt. A vidéki szállodáknál egy fokkal jobb a helyzet, ott már inkább 2021-2022-re várják, hogy visszaáll a járvány előtti szint. 

A választ adó hotelek 10 százaléka még szeptemberben is zárva tartott, ezek 90 százaléka Budapesten volt.A szövetség szerint kormány bér- és járuléktámogatásoknak kiemelt szerepe van a szektor kilábalásában, ezért ezeknek a kiterjesztése jelentené a legnagyobb segítséget. Az állami bértámogatás a legtöbb szállodánál augusztus végén vagy szeptember első felében járt le, ez akár további jelentős létszámleépítéseket is hozhat a szállodaszektorban.

Az elemzésben a szövetség kiemeli, hogy  a járvány kitörése előtt aranykorát élte a a turizmus Magyarországon. Tavaly az ágazat a GDP 13 százalékát termelte ki, és több mint 400 ezer embert foglalkoztatott. A tavalyi évben összesen 23,47 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyar szállodák, ami rekord volt a magyar turizmus történetében. Hasonlóan indult a 2020-as év is, idén januárban és februárban átlagosan 9,9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a 2019. hasonló időszakához képest. (MTI)