Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője kapta a Womex életműdíját

KULTÚRA
2020 szeptember 23., 14:46

Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője kapja a Womex idei életműdíját. A Budapesten rendezett világzenei expó történetében Lakatos az első cigány származású, és a Muzsikás együttes után egyben a második magyar díjazott.

„Mónikát az oláh cigány zenei hagyomány képviselői közül is kiemeli varázslatos énekhangja és lenyűgöző jelenléte, a zene iránti végtelen alázatossága” - írja róla Facebook-posztjában a fesztivált szervező Hangvető zenei terjesztő társlás. Az énekesnő a díjat a Művészetek Palotájába szervezett gálakoncertje előtt veszi át október 24-én a Budapest Ritmo feat. Womex fesztiválon - teszik hozzá.

A Womex idén a járványhelyzet miatt jórészt virtuálisan zajlik majd október 22-24-én, de a Budapest Ritmo feat. Womex esemény keretében, október 22-től 24-ig a nemzetközi zsűri által kiválasztott négy magyar zenekar, a Dalinda, a Magos, a Babra és az Ötödik Évszak élő koncertet ad a Müpa Fesztivál Színházában. A Womex előtt, október 9-én és 10-én pedig három fővárosi piacon, a Millenáris parkban, a Hunyadi téren és a Rákóczi téren Budapest Ritmo Pikniket tartanak, ahol a hazai világzenei színtér képviselői adnak majd ingyenes koncertet. A Millenárison fellép Lakatos Mónika is - mondta el Weyer Balázs, a Womexet szervező Hangvető programigazgatója szerdai online sajtótájékoztatóján.

Lakatos Mónika így fogadta az elismerést: