Lazítanak a maszkviselési szabályokon, és a karantént is rövidítik Belgiumban

Mostantól nem lesz kötelező a kültéri maszkhasználat Belgiumban, és október elsejétől a fertőzöttekkel érintkezőkre nézve kötelező karantén ideje is lerövidül, 7 napra - jelentette be szerdán Sophie Wilmes, az ország miniszterelnöke.

Wilmes szerint „a maszk viselése továbbra is a védekezés egyik legfontosabb eszköze”, de nincs értelme ezt minden nyilvános térben, még szabadtéren is  kikényszeríteni.

Bár több országhoz, például az Egyesült Királysághoz képest Belgium járványügyi intézkedései lazábbaknak tűnnek, Magyarországhoz képest több ponton szigorúbb az ottani szabályozás: beltéren 200, kültéren maximum négyszáz fős rendezvények tarthatók, és maximum öt ember jöhet össze anélkül, hogy megtartanák a kötelező másfél méteres védőtávolságot. Pedig a 11 milliós országban is ezer körül mozgott a napi új fertőzöttek száma az elmúlt két hétben. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.