Ellopták II. János Pál pápa vérét

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Felhívást intézett a tolvajokhoz az olaszországi Spoleto érseke, hogy azonnal szolgáltassák vissza a szent II. János Pál pápa néhány csepp vérét tartalmazó ereklyetartót, amit a város székesegyházából loptak el.

Renato Boccardo érsek videoüzenetben szorgalmazta a relikvia visszaadását. Azt mondta, a város hívőit mélyen megrázták a történtek.

„Remélem, hogy az elkövetőket a tudatlanság vezette, és nem akarták megsérteni a hívőket. Azt is remélem, hogy nem haszonlesésből történt a lopás”

– mondta Boccardo érsek.

A helyi kulturális élet képviselői is csatlakoztak a felhíváshoz, az ereklye visszaszolgáltatását sürgetve. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz.

Sajtóértesülések szerint az ereklyetartót a spoletói dóm egyik oldalsó kápolnájában őrizték. A lopást a templomőr vette részét. A székesegyháznak ezen a részén nem volt riasztó, a tolvajok átugrották a kápolnát lezáró rácsot.

Az aranyozott ereklyetartóban II. János Pál pápa vérének néhány cseppjét őrizték, ezt a lengyel pápa egykori személyi titkára, Stanislaw Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek adományozta Spoleto és Norcia közös egyházmegyéjének 2016 szeptemberében.

Az ereklyetartót egy másik templomba akarták áthelyezni, amit II. János Pál emlékére szentelnek fel október 22-én, egykori pápai beiktatásának napján.

Gyurcsány Ferencet 2004. december 18-án pápai audiencián fogadta a pápa, az akkori miniszterelnök adott egy kiadványt neki.Fotó: Alberto Pizzoli/AFP

Az egyház a napokban emlékezik meg a későbbi egyházfő Karol Wojtyla születésének 100. évfordulójáról: 1920 májusában született, de a koronavírus-járvány miatt az évforduló megünneplését elhalasztották. Pénteken Andrzej Duda lengyel elnök is ellátogat a Vatikánba szent II. János Pál sírjához.

A lengyel pápát 1978 októberében választották meg egyházfőnek, 2005 áprilisában halt meg, 2014-ben avatták szentté. (MTI)