Lekerül az idős afroamerikai figurája a Ben Eredetijének átnevezett Uncle Ben's csomagolásáról

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Júniusi ígéretéhez híven megváltoztatja ezidáig Uncle Ben's márkanév alatt forgalmazott termékei márkázását a tulajdonos Mars Food, írja a BBC. A májusban a rendőri erőszak és az intézményi rasszizmus ellen kirobbant tiltakozási hullám több hagyományos márkának is kihívást jelentett, az USA-ban ugyanis egy sor élelmiszeripari termék viselte magán az amerikai történelem sötét foltjára, a rabszolgatartásra utaló motívumokat.

A két legismertebb ilyen termék az Aunt Jemaima (Jemaima néni) és az Uncle Ben (Ben bácsi) voltak, mindkettő a gazdáikat szolgáló idős feketék kötetlen megszólítására utalt. A déli, rabszolgatartó államokban volt szokás, hogy a hagyományos Úr és Hölgy megszólítás helyett az afroamerikaiaknak a néni és bácsi járt csupán.

Az USA legnépszerűbb gyorsrizsét gyártó cég kabalafigurája, Uncle Ben is leginkább szolgának tűnt az ábrázolásokon, bár a cég 2007-ben, némileg érezve az idők szavát, próbálta úgy átbrendelni a dolgot, mintha a fekete csokornyakkendős figura a cég igazgatótanácsának tagja lenne.

Mostanra már ez is tarthatatlannak bizonyult. "Értjük, hogy a névhez és a hozzátartozó archoz milyen asszociációk társulnak, ezért is jelentettük be júniusban, hogy elköteleződtünk a változtatás mellett" - írta most közleményében a Mars Food. Tájékoztatásuk alapján az újramárkázott termék 2021-ben debütál a boltokban. Az élelmiszeripari óriás emellett azt is bejelentette, hogy a Nemzeti Urbánus Liga nevű kisebbségjogi szervezettel együttműködve kétmillió dolláros alapot hozott létre feltörekvő fekete szakácsok támogatására, illetve további 2,5 millió dollárt fektet be a mississippi Greenville-ben, ahol a rizst termelik.

Vagyis, mint írták, "nem csupán a nevet és a csomagolást változtatjuk meg, hanem a befogadást és egyenlőséget támogató lépéseket is tesz, hogy márkánk lehetőségeket teremtsen, és mindenkinek helyet biztosítson az asztalnál" - írták közleményükben. (Via BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót