Aranymedállal jutalmazták a patkányt, aki taposóaknákat derített fel

ÁLLAT
2020 szeptember 25., 05:27

Magawa, az afrikai óriáspatkány összesen 39 taposóaknát és 28 fel nem robbant lőszert szimatolt ki. Egy brit állatorvosi jótékonysági szervezet, a People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) pedig kitüntetést adott neki, amiért életeket mentett a munkájával Kambodzsában, ahol feltehetően 6 millió taposóaknát rejt a föld. Magawa az első patkány, aki ezt a rangos elismerést megkaphatta.

A hétéves Magawat egy belga jótékonysági szervezet, az Apopo képezte ki, akik Tanzániában az 1990-es évek óta képeznek ki állatokat arra, hogy taposóaknákat és bombákat derítsenek fel.

photo_camera Egy mosolygó patkány kiképzése az Apopo szervezetnél. Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

Magawa egyébként azért is számított alkalmasnak a munkára, mert a maga 70 centiméterével és 1,2 kilogrammos súlyával nem elég nehéz ahhoz, hogy egy aknára lépve, az felrobbanjon alatta. Az állat nem a fémet, hanem a kémiai anyagot szagolja ki az aknában, amikor pedig talál egyet, akkor a karmaival megkarcolja a homokot.

Magawa igazi profi: mindössze húsz perc alatt képest átkutatni egy teniszpálya nagyságú területet, míg egy embernek egy detektorral ez akár 1-4 napig is eltartana. (BBC)