Orbán Viktornak nincs forgatókönyve arra az esetre, ha Trump elvesztené az elnökválasztást

politika
2020 szeptember 25., 14:06

Orbán Viktor a Reutersnek azt mondta, biztos benne, hogy Donald Trump nyeri meg az amerikai elnökválasztást novemberben, legalábbis másfajta végeredményre nem készített tervet. „Az egyetlen ok, amiért 30 év politizálás után még mindig itt ülök, hogy mindig hiszek az A-tervemben” - mondta magyar miniszterelnök.

Hozzátette, hogy kivételesen jó a kapcsolata Trumppal, és úgy látja, a kedvesség, a nyitottság csökkenne és kevésbé lennének segítőkészek egymással, ha a demokraták nyernék a választást. De arra számít, hogy Trump lesz a győztes.

photo_camera Fotó: Mark Wilson/Getty Images/AFP

Arra a kérdésre, hogy Trump győzelme milyen hatással lenne az Európai Unióra, Orbán azt felelte, hogy ő azoknak a legjobb választás, akik az EU-t a tagállamok közösségeként fogja fel, nem pedig központosított hatalomként gondolnak rá. És ha Trump nyer, akkor az EU-nak normalizálnia kell a kereskedelmi kapcsolatait az Egyesült Államokkal, és világosan állás kell foglalnia az Európában állmásozó amerikai csapatok ügyében is.

Orbán emlékezetett, hogy Trump mindig szóvá teszi, hogy az EU-nak nagy kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben, amit az amerikai elnök a vámszabályok módosításával csökkentene.

A miniszterelnök üdvözölte azt a lengyel kezdeményezést, miszerint a Németországból kivonuló amerikai katonáknak Lengyelorzságban kellene államásozniuk. Ugyanakkor hozzátette, hogy erre Magyarországon nincs szükség, mivel nem ér bennünket közvetlen fenyegetés Oroszországból. Beszélt arról is, hogyb Magyarország 5 éven belül teljesíti a NATO elvárását, vagyis hogy védelmi kiadások elérjék a GDP 2 százalékát.