Több mint félmilliárd forintot vett ki a cégből a Nézőpont Csoport Orbán-közeli tulajdonosa

politika
2020 szeptember 25., 08:39

2019-ben 1,2 milliárd forintos rekord árbevétellel zárt a kormányközeli Nézőpont Csoport, írja az mfor.

A tulajdonos - Győri Tibor, Orbán Viktor régi bizalmasa, egykori államtitkára és Habony Árpád korábbi tulajdonostársa a Lokált kiadó Modern Media Groupban - osztalék formájában ki is vette a cégből az 539 millió forintos profitot.

Honlapjuk szerint „a Nézőpont jogi értelemben a Nézőpont Intézet Alapítványból és a Kutatópont Kft.-ből áll”. Utóbbi tulajdonosa idén február óta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója. Az mfor azt írja, ennek a cégnek nem volt kimagasló éve, a 668 millió forintos árbevétel közepesnek számít a korábbi évekhez képest, a 3,2 millió forintos profit pedig bőven elmarad a szokásos százmillió körüli összegtől. Osztalék formájában azért ezt is kivették.

Fotó: Fidesz.hu
photo_camera Győri Tibor Fotó: Fidesz.hu

A Nézőpont Csoport tulajdonosa a Médianéző Kft.-nek, ahol az 1,5 milliárdos árbevétel átlagosnak számít, szemben a 26 millió forintos profittal, ami nagyon kevés a szokásos 200 millióhoz képest. A bevétel nagy része a kormánytól származik, hiszen a 24.hu írta meg, hogy a cég 1,3 milliárd forint plusz áfáért végzett tavaly sajtófigyelést és kutatást a kormánynak.

A Mráz tulajdonában levő Kilátópont Elemző és Médiafigyelő Kft. 2019-ben 54,8 millió forintos bevételre tett szert, amiből 51,8 millió forint nyereség lett. A politológus a szabad eredménytartalék terhére 94 millió forint osztalékot vett ki a cégből.